Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_636_F8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 8. ročník Klíčová slova: Tepelná výměna zářením Autor: Mgr. Lucie Seidlerová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, Frýdek-Místek Ověřeno ve výuce dne:

2 Anotace: Cílem prezentace je vysvětlení tepelné výměny zářením a její využití. Princip sálání tepla.

3 Tepelná výměna zářením

4 Tepelná výměna zářením
Rozžhavené těleso vysílá do okolí zároveň se světlem tepelné záření, které nevnímáme zrakem, ale tepelnými čidly v pokožce našeho těla. Těleso, které vysílá tepelné záření (Slunce, žárovka), je zdrojem energie záření.

5 Tepelná výměna zářením
Energie záření se přenáší z jednoho tělesa na druhé, přitom tělesa nejsou v přímém dotyku. Jsou od sebe oddělena prostředím, které tepelné záření nepohlcuje nebo pohlcuje jen málo. Tepelné záření dokonale prostupuje vakuem. Jeho rychlost ve vakuu je stejná jako rychlost světla (3.108 m/s). V každém jiném prostředí je rychlost záření menší.

6 Tepelná výměna zářením
Jestliže těleso pohlcuje tepelné záření (např. ruka), jeho teplota se zvyšuje a tím se zvětšuje i jeho vnitřní energie. Některá tělesa nepohlcují tepelné záření (např. vakuum) nebo je pohlcují jen velmi málo (např. tenká čirá skleněná deska).

7 Pokus Tři stejné teploměry přikryjeme listy z různých materiálů: první teploměr alobalem, druhý listem bílého papíru, třetí listem z černého matného papíru. Necháme na ně dopadat záření z elektrické lampy. Po chvilce zjistíme, že teploměry ukazují různé hodnoty. Různé povrchy pohlcují tepelné záření různě. černý matný papír bílý papír alobal

8 Na čem závisí zvýšení teploty tělesa:
na teplotě zdroje na vzdálenosti zdroje záření od tělesa na barvě povrchu tělesa na úpravě povrchu tělesa

9 Změny teplot těles Změna teploty tělesa probíhá obvykle různými způsoby současně. Např. vzduch v místnosti se ohřívá přímým dotykem s radiátorem – tepelnou výměnou vedením, stěna a nábytek pohlcováním tepelného záření, jehož zdrojem je radiátor, a tepelnou výměnou při styku se vzduchem o vyšší teplotě. Ve vzduchu dochází k proudění vlivem gravitačního pole Země.

10 Změny teplot těles Změnu teploty tělesa omezujeme tím, že těleso tepelně izolujeme. Např. v termosce má nádoba dvojité stěny z tenkého zrcadlového lesklého skla, mezi stěnami je vakuum, těsnící zátka a plastový obal také přispívají k izolaci.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google