Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_62_INOVACE_1_2_10 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_62_INOVACE_1_2_10 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty II."— Transkript prezentace:

1 VY_62_INOVACE_1_2_10 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty II

2 Členění dle podoby Platební karty Embosované Neembosované, elektronické

3 Embosovaná S reliéfně vytlačeným číslem, platností a jménem. Čitelná čtecím zařízením - žehličkou neboli imprinterem. Na účtenku se okopírují obrysy, obchodník může nárokovat platbu. V nerozvinutných zemích v zahraničí obvyklejší. Při ztrátě ji pošlou i do zahraničí. Je dražší.

4 Elektronická tzv. neembosovaná Snímatelná jen elektronickým terminálem. Terminály jsou nákladnější než čtečky, ale umožňují ověřit platnost karty, zůstatek na krytí účtu. Snáze a rychleji je obchodníkem nárokována platba.

5 Členění dle přenosu dat, technologie KartyMagnetickéČipovéHybridníBezkontaktní

6 Karty dle zabezpečení Čipová Údaje uložené v čipu, pamatuje si je i chrání. Omezena možnost zneužití. Čip schopen zablokovat a zničit data. Méně míst. Magnetická – vybavená magnetickým proužkem, kde jsou zaznamenány identifikační údaje. Hybridní – výhody obou předchozích (všechna místa a bezpečnost).

7 Bezkontaktní karty Není nutný přímý fyzický dotek karty a snímače. Vydavatelé bankovní i nebankovní. Nezadává se PIN. Technologie PayPass (vlastník MasterCard) a PayWave (VISA) zrychluje transakci na cca 5 s.

8 Karetní společnosti Nejznámější Eurocard/Mastercard, Maestro a VISA. Dále karty emitují společnosti American Express, Japan Credit Bureau či Diners´ Club International.

9 Základní pravidla pro výběr karty Při výběru karty se rozhodujeme podle: Převažujícího účelu používání (výběr z bankomatu X využití k úhradě při nedostatku vlastních financi…). Teritoriu, ve kterém se pohybujeme (v zahraničí spíše embosované). Pravidel konkrétní banky, poplatků, doplňkových služeb, limitu banky apod.


Stáhnout ppt "VY_62_INOVACE_1_2_10 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty II."

Podobné prezentace


Reklamy Google