Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno:13.11.2013 ročník (obor) 3.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno:13.11.2013 ročník (obor) 3.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení."— Transkript prezentace:

1 Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: ročník (obor) 3.KP E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení Anotace: Žáci se naučí podávání nápojů hostům podle gastronomických pravidel na úseku obsluhy v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2 III/2-4-6 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/

2 PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ

3 PRAVIDLA PŘI PODÁVÁNÍ  Obsluhující má znát charakteristiku podávaných nápojů.  Musí umět hostům poradit při výběru.  Doporučit vhodný nápoj k určitému pokrmu

4 SERVIS podle gastronomických pravidel  Bílá vína k bílým masům  Červená vína k tmavým masům  Růžová vína k telecímu a libovému vepřovému  Kořeněná vína k dezertům  Pivo k tučným pokrmům  Lihoviny jako digestiv  Minerální vody k polévkám

5 PRACOVNÍ POSTUP  Nápoje nosíme vždy na tácku nebo platu.  Nikdy jen v ruce (vysoce neodborné).  Podáváme zprava.  Sklenici při servisu uchopíme za spodní část. Nesprávně! (neodborné) Vlastní fotografie.

6  Rovnáme na tác nebo plato.  Největší nápoje – lahvové pivo, víno v láhvi aj. klademe nejblíže ruce.  Sklenice nepokládáme přímo na ubrus nebo desku stolu, ale na odpovídající podložky.

7  Láhvové nápoje otvíráme u stolu před hostem.  Naléváme asi dvě třetiny sklenky.  Láhev pokládáme mírně vpravo před hosta. klik https://www.google.cz/search?hl=cs&q=nalévání%20vína&tbs

8  Všechny nápoje podáváme v nepoškozených cejchovaných sklenicích.

9  Koštérka a sklenice k lahvovému nápoji nemusí mít označení – cejch.

10  Podávání nápojů musí být organizováno tak,  aby hosté nebyli rušeni při jídle.  Je to zpravidla před hlavním chodem.

11 OTÁZKY A ÚKOLY  K těmto pokrmům doplňte správný inventář.  Hovězí štěpánská pečeně ……………………………  Pstruh na másle ……………………………………..  Sladký dezert ………………………………….....  Můžeme nést sklenice v ruce?  Jak podáváme láhvové nápoje.  Kdy používáme cejchované sklenice.

12 ZDROJE    https://www.google.cz/search?hl=cs&q=nalévání%20vína&tbs https://www.google.cz/search?hl=cs&q=nalévání%20vína&tbs  klenice.htm klenice.htm  ŠINDELKOVÁ, Alena. Stolničení: učebnice pro odborná učiliště, obor Kuchařské práce. 1. vyd. Praha: Parta, 2001, 51 s. ISBN


Stáhnout ppt "Autor:Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno:13.11.2013 ročník (obor) 3.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblastPodávání nápojů PředmětStolničení."

Podobné prezentace


Reklamy Google