Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace O ZTRACENÉ PONOŽCE Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace O ZTRACENÉ PONOŽCE Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace O ZTRACENÉ PONOŽCE Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Kateřinou Různarovou Zdroj: www.obrazky.cz, ŠIKULOVÁ,R., RYTÍŘOVÁ,V. pohádkové příběhy k zábavě i k učení. PRAHA, Grada 2006, ISBN 80-247-1361-6www.obrazky.cz

2 O ztracené ponožce V našem městečku je ulice, která se jmenuje Javorová. V Javorové ulici stojí dům číslo 578. Má sedm pater a v nejvyšším patře bydlí rodina Horáčků, tedy maminka Horáčková a tatínek Horáček a malá Lucinka. Právě teď nikdo není doma, ale když se zaposloucháte, uslyšíte hlasy. Co to je? Aha, už vím, maminka Horáčková prala velké prádlo a to si venku za balkonovým oknem povídá. „Tedy, už mě to tu nebaví, jestli mě někdo rychle nesundá, tak asi přeschnu,“ stěžovalo si puntíkaté tričko. „Ještě ne,“ bránil se svetr, „já mám pořád mokré rukávy, to sluníčko dnes moc nehřeje.“ „Přestaňte se dohadovat, tady se nedá v klidu přemýšlet,“ brumlal si starý klobouk. „A vy se přestaňte prát, nebo vás shodím dolů,“ osopil se na dvě malé ponožky. Ty se sice přestaly pošťuchovat, ale stále se šeptem hádaly. „Já, že mám prošoupanou patu?“ „ Škoda, že si nevidíš na tu svoji. Za pár dní tě bude muset babička Horáčková zaštupovat a nebo tě rovnou vyhodí.“ „Ty mi prostě závidíš, protože jsi na všechno levá, prostě Levačka.“ A Pravačka si dál brumlala: „Prošoupaná Levačka, každý proužek má jinak veliký a jak je opraná. Na špičce má vytažené oko, za chvíli z ní bude Lucince koukat palec. A nic neumí, včera například ….“ Doříct nestačila. Kolíček se rozzlobil, že musí držet takovou pomlouvačnou ponožku, rozevřel se a …….. „Pomóóóóc!!!!! Najednou ležela na chodníku před domem, celá promočená, protože spadla rovnou do louže. „Co mi to ten kolík hloupý provedl? Jak se dostanu domů,“ brečela pravačka, když lezla z kaluže. Vyšplhala se na obrubník a ohmatávala si velkou bouli na špičce. V tom ji něco začalo klovat. „Co si to dovoluješ, vrabčáku jeden,“ zlobila se ponožka. „Pardon, já nevěděl, já myslel, že tu leží starý hadr.

3 O ZTRACENÉ PONOŽCE  V jaké ulici se příběh odehrál? Znáš i ty svou adresu?  Které oblečení vyselo na šňůře? Najdi oblečení v textu a červeně je podtrhni. Pomáháš mamince s věšením prádla?  Proč svetr nechtěl ze šňůry?  Které oblečení se v příběhu hádalo? Proč mají ponožky velké písmeno na začátku? Najdi je v textu a vyznač modře velké počáteční písmeno.  Proč kolíček upustil Pravačku? Co znamená slovo pomlouvačná, znáš někoho, kdo je taky takový? Je to dobrá nebo špatná vlastnost? Jaké jiné vlastnosti lidí znáš?  Vymyslete, co všechno se mohlo Pravačce stát, zatímco ležela před domem.  Které oblečení je vaše nejoblíbenější? A které naopak neradi nosíte?  Navlékněte si ponožky na ruce a zahrajte rozhovor s Pravačkou, Levačkou o tom, jak visí na šňůře, o tom, co vidí před domem z balkónu, jak se hádají, jak se vítají a omlouvají.

4 OBLEČENÍ čepice Zeleně označ letní oblečení, modře zimní, červeně to, které nosíme celoročně

5  Najdi v osmisměrce názvy oblečení.  Pověs na šňůru to oblečení, které bylo v příběhu o Ztracené ponožce. Obrázky vybarvi. ETKLOBOUKZ ŠELIŠOKTBR ÁDJKLTORCU LARUKAVICE ALHEESUKNĚ PONOŽKYOVK IEGFSYDAVZ


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace O ZTRACENÉ PONOŽCE Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře."

Podobné prezentace


Reklamy Google