Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ROVNOKŘÍDLÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ROVNOKŘÍDLÍ."— Transkript prezentace:

1 ROVNOKŘÍDLÍ

2 OBECNĚ Počet druhů na světě (v ČR): 20 000 (80)
Délka těla: 5 až 150 mm (do 70mm v ČR) Rozpětí křídel: až 220 mm Stanoviště: louky, stráně, lesy, paseky… Potrava: Kobylky (jako podřád) jsou všežravé, některé druhy dravé, saranče býložravé Rozšíření (výskyt): celosvětový, nejvíce v subtropech a tropech

3 ZPŮSOB ŽIVOTA Teplomilní živočichové, u od léta do raného podzimu. Typické je "cvrkání" (tzv. stridulace). Pro vzájemný poslech mají rovnokřídlí sluchové ústrojí v kolenním kloubu zadních nohou. Některé druhy sarančí umějí vytvářet dvě formy - usedlou a stěhovavou, které mohou přecházet jedna ve druhou. Stěhovavá forma se shlukuje do hejn, která se pohybují krajinou a likvidují vegetaci.

4 STRIDULACE Cvrkání" (tzv. stridulace). vydávají rovnokřídlí třením částí křídel, která jsou pro tento účel uzpůsobena. Nejvýraznější je u krtonožek, které si v půdě staví akusticky dokonalé chodby, které fungují jako zesilovače. Jednotlivé druhy se liší jak melodií, tak denní dobou "zpěvu". U většiny druhů cvrkají jen samci. Zvuky jsou vydávány na široké škále kmitočtů včetně takových, které lidský sluch nevnímá.

5 ROZMNOŽOVÁNÍ Samci cvrkáním lákají samice, které je podle zvuku vyhledávají. Samci po té předávají spermatofor. Samice kobylek pak kladou (po jednom) vajíčka pomocí kladélka do půdy nebo do rostlin. Samice sarančí kladou vajíčka tak, že zatlačí zadeček do půdy, čímž vznikne komůrka, kam kladou až několik desítek vajíček, poté komůrku zasypou. V mírném klimatickém pásu jsou zpravidla vajíčka stadiem, které přezimuje. Jinak je tomu u čeledi maršovití (podřád saranče) a u cvrčků a krtonožek, u nichž přezimují larvy nebo dospělci.

6 VÝVOJ Vývoj je proměna nedokonalá.
Larvy se od dospělců liší nevyvinutými křídly, chybějícími pohlavními orgány a jinými proporcemi těla (velkou hlavou) případně kratšími tykadly. Larvy procházejí pěti až šesti stadii (samci o jedno méně než samice). V našich podmínkách trvá vývoj dva až čtyři měsíce. U cvrčků se larvy v prvních stadiích drží pohromadě. Procházejí deseti až dvanácti stadii. Vývoj trvá přes zimu, dospělci se objevují v květnu.

7 ZÁSTUPCI Kobylkazelená,hnědá... Cvrček polní, domácí… Krtonožka obecná
Saranče stěhovavé Marše obecná

8 ZAJÍMAVOSTI V Asii jsou rovnokřídlí častým pokrmem.
Krtonožky umějí plavat. Často jsou mylně považovány za škůdce, zatímco např. ve Velké Británii jsou chráněné. V roce 2012 byl popsán druh pravěké kobylky Archaboilus musicus, pocházející ze střední jury Číny. Po 165 milionech let dokázali vědci rozluštit zvuk, který samečci této dávné kobylky vydávali.

9 DÍK ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "ROVNOKŘÍDLÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google