Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Do města, kde bydleli Petr s Pavlem zavítal cirkus. Oba obdivovali umění artistů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Do města, kde bydleli Petr s Pavlem zavítal cirkus. Oba obdivovali umění artistů."— Transkript prezentace:

1

2 Do města, kde bydleli Petr s Pavlem zavítal cirkus. Oba obdivovali umění artistů.

3 Víš co obdivuji? Jak dokážou nalézt bod ve kterém podepřou celou soustavu předmětů, aby nespadla. Jednou v cirkusu jsem viděl artistu, jak udržel na hrotu meče skleněnou desku a na ní narovnané skleničky. Mně zase pobavil klaun, jak balancoval na kouli. Dokázali byste také provést jednoduché artistické číslo ? Jaké předměty byste použili?

4 Smeták ve škole jen tak nenajdete, aby jste si to s ním zkusili, ale pravítko a tužky ano. Zkuste položit tužku na vodorovně natažený prst tak, aby nespadla. Zjistíte, že podepřete-li ji pod určitým bodem, tužka zůstane v klidu ležet. Bod ve kterém je předmět podepřený se značí T a nazývá se těžiště. Tělesa zavěšená nad tímto bodem, podepřená pod tímto bodem a nebo podepřená přímo v tomto bodě zůstávají v klidu.

5 Každé těleso má jen jedno těžiště. T T T T Těžiště může být i mimo těleso. T T

6 Co tento pokus dokazuje? Víte to? Dokazuje, že poloha těžiště se mění. Způsobuje to ocelový váleček, který je vkládán do otvorů.Váleček způsobuje různé rozložení látky v tělese a to má vliv na poloze těžiště. Těžiště je blíže té části tělesa, která má větší hmotnost. Poloha těžiště závisí na rozložení látka v tělese. U gravitační síly Země už známe její směr i dokážeme vypočítat její velikost a nyní už známe i její působiště.Právě v těžišti zakreslujeme působiště gravitační síly Fg, kterou Země působí na těleso.

7 Poloha těžiště má velký praktický význam. Víte jaký? Jaký je rozdíl v uložení nákladu na automobilech, které uložení bedny je lepší a proč?

8 Které z těchto aut má nižší těžiště? Proč? Jaké nebezpečí hrozí u dodávky? Protože dodávka má těžiště výše nad vozovkou, při rychlé jízdě v zatáčce hrozí její převrácení


Stáhnout ppt "Do města, kde bydleli Petr s Pavlem zavítal cirkus. Oba obdivovali umění artistů."

Podobné prezentace


Reklamy Google