Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Vlašim, Březinská 1702

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Vlašim, Březinská 1702"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
KŮŽE Kůže je ukazatelem zdravotního stavu člověka. V kůži se nachýázejí kožní póry, kterými dochází ke kožnímu dýchání. Kůží jsou přijímány i některé látky – masti. Kůže se skládá z tenké pokožky, silnější škáry, pod kterou se nachází podkožní vazivo. EU-OP VK VY_32_INOVACE_P8 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

2 KŮŽE Tvoří souvislý ochranný povrch těla.
Její plochy u dospělého člověka je asi 1,6 – 1,8 m2. Chrání člověka před mechanickým poškozením. Tvoří tepelnou izolaci. Zabraňuje vniknutí mikroorganismů do těla. Pohlcuje ultrafialové paprsky. Obsahuje nervová zakončení a hmatová čidla, která umožňují vnímání povrchu předmětů, vnímání pocitu chladu, tepla a bolesti dotykem. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

3 KŮŽE Pokožka – mnohvstevná, na povrchu se otírá a odlupuje v tenkých šupinkách, spodní vrstvy se stále obnovují. Zrohovatěním pokožky vnikají také vlasy, chlupy a nehty. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

4 VLASY A CHLUPY Jsou uloženy v tzv. pochvě, do které ústí mazové žlázy, které vytvářejí kožní maz. Kožní maz obsahuje tukové látky, které pokrývají tenkou vrstvou povrch kůže a vlasů a zabraňují vysychání. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

5 KŮŽE 1. Pokožka 2. Škára 3. Podkožní vazivo 4. Vlas 5. Mazová žláza
6. Potní žláza, která se uplatňuje při řízení tělesné teploty. Potem se tělo zbavuje nadbytečné vody, škodlivých látek a zároveň se ochlazuje. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

6 ZAJÍMAVOSTI – „Husí kůže“
Příčiny Chlad U ochlupených zvířat a samozřejmě i lidí se chlupy zvedají, aby se lépe izolovala kůže od chladu. Strach Zvednuté chlupy činí člověka či zvíře opticky větší, což nepřátelům může nahnat strach. Vzrušení Adrenalin způsobuje stažení svalů. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

7 HUSÍ KŮŽE Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

8 Doplň vrstvy kůže: 1._____________ 2._____________ 3._____________
4._____________ 5._____________ 6._____________ Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.

9 ODKAZY http://hojeni-ran.cz/anatomie-lidske-kuze
Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – pracovní seit pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Ing. PaedDr. Jarmila Kroulíková, Ing. Josef Kroulík Csc. - Přírodois 8 – učebnice pro 8. ročník. Septima, Praha 1996. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR v rámci projektu EU – OP VK, oblast podpory 1.4.


Stáhnout ppt "Základní škola, Vlašim, Březinská 1702"

Podobné prezentace


Reklamy Google