Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Předmět: Základy společenských věd Ročník: III."— Transkript prezentace:

1 Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Obor: M/02 Cestovní ruch Předmět: Základy společenských věd Ročník: III. Téma: Filosofie a náboženství Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_23 Datum: Anotace: Typologie a původ náboženství.

2 NÁBOŽENSTVÍ Co je náboženství?
Jednoznačná odpověď neexistuje, náboženství má mnoho podob. Náboženství je antropologická konstanta, to znamená, že je vlastní prožívání každého člověka. Je to vztah ke skutečnosti, která člověka přesahuje a na níž je člověk závislý. Náboženství je „Jiné“, to co stojí nad realitou našeho světa. Náboženství má vždy rituál, kult.

3 Původ náboženství Magii můžeme rozlišovat bílou (pozitivní)
Prvními náboženskými projevy jsou pohřby – představy o posmrtném životě – před lety. Animismus - víra v duši, v duchy oživující přírodu. Magie - ovládání přírodních sil. Totemismus – mystický vztah mezi člověkem a rostlinou nebo zvířetem. Magii můžeme rozlišovat bílou (pozitivní) a černou (negativní). Voodoo – příklad černé magie.

4 Totemový kůl z Aljašky Altamira - bizon

5 Typologie náboženství
Náboženství můžeme dělit dle různých kriterií: THEISTICKÁ věří v existenci bohů (Boha) – křesťanství, hinduismus, islám. NETHEISTICKÁ neuznávají existenci bohů (Boha) – buddhismus, taoismus, konfucianismus. MONOTHEISTICKÁ věří v jednoho Boha – judaismus, křesťanství, islám. POLYTHEISTICKÁ věří ve více bohů – hinduismus, řecké a římské náb. HISTORICKÁ mají konkrétní zakladatelskou postavu – křesťanství, buddhismus, islám.

6 MÍSTNÍ jsou spjatá s konkrétní lokalitou – řecká mysteria, poutní místa.
UNIVERZÁLNÍ jsou platná vždy a všude, jejich vyznavačem se může stát každý člověk. PANTHEISMUS je víra v to, že Bůh prostupuje vším stvořením a je všudypřítomný.

7 Hlavní světová náboženství dle počtu vyznavačů
MONOTHEISTICKÁ NÁBOŽENSTVÍ Křesťanství 2,1 mld . 33% populace Islám 1,5 mld . 20% Judaismus 14 mil. INDICKÁ NÁBOŽENSTVÍ Hinduismus 900 mil. 13% Buddhismus 376 mil % Sikhismus mil. Džinismus mil. VÝCHODOASIJSKÁ NÁBOŽENSTVÍ Taoismus Konfucianismus Šintoismus mil.

8 Domorodá náboženství 400 mil.
Sekulární, nevěřící, jiné 3,6 mld.

9 ZDROJE: prophet-muhammad/ n.C3.A1bo.C5.BEenstv.C3.AD


Stáhnout ppt "Předmět: Základy společenských věd Ročník: III."

Podobné prezentace


Reklamy Google