Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ OTEVŘENÁ Název materiálu: RODINA, JEJÍ FUNKCE, NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE, výklad s úkoly, 6.roč. AUTOR: Mgr. Vlasta Lotreková KLÍČOVÁ SLOVA: plánované rodičovství, funkce rodiny, náhradní rodinná péče, SOS vesničky, adopce, pěstounská péče, dětský domov prosinec 2010 HRAZENO Z EU OP - VK

2 Materiál je v souladu s RVP ZV a ŠVP
Oblast: Člověk a společnost Obor: Společenská výchova Téma: Rodina a její funkce Anotace: materiál je určen k prezentaci učiva. Poznává nové pojmy a umístěnými odkazy na webové stránky umožňuje vytvářet představu žáka o typech náhradní rod. péče během výkladu. Umožňuje případnou práci s textem na jednotlivých web stránkách. Podporuje aktivní účast žáka na výkladu, který má možnost dedukovat na základě svých zkušeností a znalostí. Pod obrázky jsou skryty internetové odkazy. Pod šipkou nebo podtrženým textem jsou internetové odkazy.

3 Plánované rodičovství
Rodiče přebírají odpovědnost za zdraví vzhled výchovu dítěte. láskyplnými Abychom rodiči připraveni byli a musíme zodpovědnými, být FYZICKY PSYCHICKY MATERIÁLNĚ

4 Rodina a její funkce reprodukční/biologická ekonomická
ZÁKLADNÍ: reprodukční/biologická ekonomická výchovná a citová DALŠÍ: rekreační socializační ekologická Pokud rodina neplní své základní funkce, Zákon o rodině umožňuje péči odboru sociální péče nebo až rozhodnutí soudu o odebrání dítěte.

5 Děti mají právo na život. PD čl. 6
metody prostředky bránící nechtěnému otěhotnění tablety A N T I K O N C E P C E __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ __ kondom Znám: ……………………………….. hormonální tablety ………………………………..

6 Když vlastní rodina chybí
Když se biologičtí rodiče nemohou nebo nechtějí starat o své dítě, postará se ? STÁT Jak? Věděl/a bys uvést některé typy N.R.P.? Věděl/a bys vyjmenovat výhody a nevýhody? SOS vesničky dětský domov/ kojenecký ústav adopce pěstounská péče Seřaď od nejvhodnější formy náhradní rodinné péče po nejméně vhodnou. Svůj názor zdůvodni.

7 Náhradní rodinná péče pokud se biologičtí rodiče nemohou nebo nechtějí postarat
ADOPCE Adoptivní rodiče přebírají práva a povinnosti biologických rodičů bez finanční náhrady Dítě získává i jméno adoptivních rodičů a nemusí se dozvědět o adopci Vztah se stává trvalým, doživotním ADOPCE NA DÁLKU – jedná se o pomoc dětem tzv. třetího světa, za roční příspěvek je dítěti poskytnuto základní vzdělání, ošetření a jedno teplé jídlo denně PĚSTOUNSKÁ PÉČE (PORUČNICTVÍ) Náhradním rodičem mohou být ustanoveni cizí pěstouni nebo příbuzní Pěstounská péče trvá do plnoletosti svěřence (dovršení 18ti let) Pěstouni dostávají od státu finanční podporu - příspěvek

8 http://www.sos- vesnicky.cz/pro-media/
SOS vesničky vesnicky.cz/pro-media/ vesnicky.cz/nase- cinnost/sos-detske- vesnicky/ porting-lives/cs/co-jsou- sos-detske-vesnicky/ Zařízení sloužící k výkonu pěstounské péče. Pěstouni, častěji pěstounské matky, pečují o 5-7 dětí Vrámci vesničky je jim poskytnut dům, pedagogická a psychologická pomoc, finančně jsou podporovány volnočasové aktivity apod.

9 Dětské domovy DD ve Frýdku-Místku DD v Kroměříži Dětská centra : v Opavě v Ostravě Zábřehu Zařízení sloužící k výchově dětí, které ztratily rodiče nebo rodiče nejsou schopni či ochotni se o své dítě plně postarat. Péče vychovatelů (strýců a tet) je nepřetržitá, režim bývá různý.

10 Diagnostický ústav ve Slaném
Diagnostické ústavy Diagnostický ústav ve Slaném v Bohumíně v Olomouci Občanské sdružení Ginko Zařízení poskytující péči dětem s nařízenou ústavní výchovou s uloženou ochrannou výchovou s nařízeným předběžným opatřením a dětem, jež nejsou občany ČR

11 POUŽITÉ ZDROJE Obrázky: vlastní
Internetové zdroje: viz odkazy na jednotlivých stránkách


Stáhnout ppt "Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google