Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BARVY V BYTĚ TOMÁŠ KLEMPA UČO: 104218 © 2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BARVY V BYTĚ TOMÁŠ KLEMPA UČO: 104218 © 2008."— Transkript prezentace:

1 BARVY V BYTĚ TOMÁŠ KLEMPA UČO: © 2008

2 Úvod Věda, která se zabývá bydlením se nazývá domiciologie. Obecně také můžeme říci, že se jedná o nauku obytného prostředí. V tomto prostředí bývá největší dominantou nábytek, ale spoluutváří ho samozřejmě i doplňky jak umělecké, tak i funkční. Další významnou roli v utváření prostoru hrají barvy v bytě. To vše dohromady a ještě mnohé navíc, utváří vnitřní architekturu (architekturu interiéru). O určitých úrovních v této oblasti potom můžeme hovořit jako o kultuře bydlení. Tvary jednotlivých částí, celého nábytku a bytových doplňků potom nazýváme designem nábytku a designem výrobku. Člověk, který vykonává tuto profesi se nazývá designerem. Návrhy interiérů včetně barev a všech těchto věcí dohromady se zabývají profese architekt, bytový architekt, již zmiňovaný designer, a někdy také projektant.

3 Barva Barva je neodmyslitelnou součástí obytného interiéru. Stává se prvořadým prostorotvorným nástrojem architekta. Barva hraje v životě člověka významnou roli.

4 Co barva znamená, a jak na nás působí
Psychologické působení barev Signální působení barev Kontrast barev Barevné řešení interiéru

5 Psychologické působení:
Různé barvy vyvolávají různé emoce žlutá - povzbuzuje oranžová - veselá, slavnostní, teplá hnědá - stabilní a střízlivá červená - nejatraktivnější barva posiluje a vzrušuje purpurová – důstojná a vznešená fialová – působí mysticky a těžce modrá – uspokojuje zelená – evokuje pocity hladu černá – symbolizuje smutek, ale jinak působí neutrálně bílá – rozděluje barevné kontrasty

6 Signální působení barev:
Signální působení barev se uplatňuje hlavně v dopravě, průmyslu, zdravotnictví, armádě, školství. Pozn. dříve byl předpis na to, že například v dřevoobráběcím průmyslu musí být všechny stroje natřeny zelenou barvou. Zelená barva totiž zklidňuje a neodpoutává pozornost obsluhy stroje. Také žlutá z loga jisté fast foodového řetězce údajně vyvolává chuť na hranolky. Podobně jako ve zdravotnictví, tak i v bytových barvách, bílá representuje hygienu a čistotu.

7 Kontrast barev: Rozlišujeme několik druhů kontrastů:
kontrast intenzity vlastní barvy kontrast jasných barev s tmavými kontrast teplé a studené barvy kontrast v barevné kvantitě (málo barevné x příliš barevné)

8 Kontrast barev: Na obrázku vpravo jsou vedle sebe vždy dva vnitřní čtverce v naprosto stejném odstínu, ale právě kontrast s barvou vnějšího čtverce způsobuje, že se nám barvy ve vnitřních čtvercích jeví různě

9 Kontrast Jak už bylo řečeno, o kontrastu nehovoříme jenom v souvislosti s tmavou a světlou barvou, případně černou a bílou, o kontrast se jedná i pokud k sobě dáme barvy opačné vzhledem k barevnému spektru. To je většinou zachyceno v kruhu. Kontrastní barvy se pak nacházejí proti sobě jako na následujících dvou obrázcích. Dozvíme se z nich také co která barva znamená.

10 Kontrast Ve skutečnosti je to o mnohem složitější, proto jsme si barevný kontrast ukázali na předcházejících barevných jednodušších modelech. Jinak každá barva může mít ještě několik odstínu či tónů. Kontrasty pak mohou vzniknout nejenom mezi barvami, ale také mezi jejich intenzitou.

11 Barevné řešení v interiéru:
Jak na nás barvy, vzory a kontrasty působí si lze popsat a názorně ukázat na tomto jednoduchém modelu místnosti bez čelní stěny. Protože jsou modely malé, nejlépe se kontrast projeví mezi tmavou a světlou barvou. Za tuto tmavě šedou si ale můžeme dosadit i střední nebo tmavší odstín jakékoliv jiné barvy.

12 Malba interiéru 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

13 Malba interiéru barevná podlaha rozšiřuje prostor do stran
barevný strop a podlaha – místnost vypadá nižší a širší, zbylé světlé plochy se zdají být větší barevná podlaha a zadní stěna – (podlaha je různobarevná) místnost vypadá širší 1 2 3

14 Malba interiéru barevný strop a zadní stěna, tato úprava opticky zkracuje a rozšiřuje prostor barevné boční stěny a podlaha – podlaha boční plochy spojuje a stahuje k sobě tmavá (barevná) zadní stěna vytváří dojem zdrženlivosti, dobré prostředí pro solitéry (samostatně stojící výstavní kus nábytku) 4 5 6

15 Malba interiéru barevné boční stěny, prostor se zužuje a zvyšuje
bez barev, místnost působí sterilním dojmem barevné boční stěny a strop – místnost se rozšiřuje souměrně dozadu, ale působí nerozlehle 7 8 9

16 Malba interiéru 10 barevné boční stěny a zadní stěna, působí celistvě a zvyšují prostor barevný strop i stěny, opticky zmenšují prostor, prostor je sevřený všechny stěny, podlaha i strop barevné (tmavé), působí dojmem stísněnosti až úzkosti 11 12

17 Barva podlahy Červená – navíc horizontálně členěná podlaha jako by šla pozorovateli vstříc. Místnost s modrou podlahou působí velkorysým dojmem, nevzbuzuje chuť k delšímu pobytu. Žlutá podlaha, místnost působí přívětivě, prosluněně, ale světlá barva vzbuzuje dojem, že na ni nemůžeme bezpečně vstoupit. Zelená působí přívětivě, vzbuzuje pocit jistoty, je zde asociace se zelenou loukou.

18 Vzory na stěnách a podlaze
Velké vzory na zadní stěně v místnosti zmenšují a zkracují. Malé vzory místnost zvětšují a rozšiřují. Vodorovné pruhy na zadní stěně místnost snižují, místnost se zdá nižší a široká, zadní stěna se zkracuje na výšku.

19 Vzory na stěnách a podlaze
Svislé pruhy prodlužují stěnu, strop dělají vyšší, čím jsou pruhy širší, tím je větší efekt. Optické zkrácení a rozšíření místnosti dosáhneme též vodorovnými pruhy, umístěnými na podlaze, musí být orientovány napříč k pozorovateli. Pruhy, které opticky místnost prodlužují a rozšiřují, musí být orientovány ve směru od pozorovatele.

20 Závěrem Dnes je bezpočet obchodů a studií, kde vám odborníci poradí, navrhnou a udělají počítačovou vizualizaci. Dokážou vás tedy alespoň imaginárně provést vaší novou kuchyní, ložnicí nebo celým bytem. Názorně vám takto mohou ukázat, jak to celé bude vypadat ještě než se do výmalby nebo přestavby pustíte. Pokud ale máte estetické cítění a chcete se do volby barev pustit sami, na internetu se dají najít vzorníky kombinací barev, které se k sobě hodí. Můžete se také nechat inspirovat časopisy, letáky nebo televizními pořady. O silném působení barev také svědčí to, že pocitově pro člověka činí barevná výmalba studenou nebo teplou barvou, rozdíl až 7°C. Jedná se tedy o pouhý pocit chladu nebo tepla, navozený barvou oproti skutečnosti.

21 Použité zdroje: http://www.styltex.com/?clanek=79


Stáhnout ppt "BARVY V BYTĚ TOMÁŠ KLEMPA UČO: 104218 © 2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google