Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant"— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola: Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_Zel.2.15 Košťálová zelenina Vytvořeno: Ověřeno: Třída: MZ2

2 Polní pěstování zeleniny
Vzdělávací oblast : Odborné vzdělávání Předmět: Polní pěstování zeleniny Ročník: Autor: Tůmová Jana Časový rozsah: vyučovací hodina Pomůcky: Dataprojektor, notebook s připojením na internet Klíčová slova: Zelenina, košťáloviny, zelí Anotace: Materiál je určen pro výuku předmětu zelinářství.

3 Košťálová zelenina Řadíme do čeledi Brassicaceae (brukvovitých).
Původní planý druh Brassica oleracea (brukev zelná). Většina košťálovin jsou rostliny dvouleté , výjimkou jsou květák a brokolice, které jsou jednoleté. V prvním roce vytvářejí konzumní část. Semena jsou kulovitá až vejčitě kulovitá, od sebe těžko rozeznatelná. Vyžaduje půdy dobře vyhnojené, řadíme ji do I. trati.

4 Zelí hlávkové Brassica oleracea convar. capitata
V 1. roce pěstování vytváří na košťálu shluk pevně zavinutých listů – hlávku. Uvnitř hlávky – listy bělavé, vnější silně ojíněné, zelené. Rostlina má silnou kořenovou soustavu, zakořeňuje poměrně hluboko. Kvete a přináší semeno ve 2. roce.

5 Charakteristika Zelí je nejrozšířenější košťálovou zeleninou.
Tvar hlávky – plochý, kulovitý, oválný až kónický. Květní lodyhy dorůstají výšky až 1m i více. Jedna rostlina má až žlutých květů sestavených v hroznech. Plodem je šešule, dlouhá až 100mm. Po dozrání se od spodu poltí a v každé půlce je jedna řada hladkých hnědých semen. Košťál má co nejméně zasahovat do hlávky.

6 Nároky na prostředí. Nejvhodnější půdy pro pěstování – středně těžké, bohaté na živiny, na podzim vyhnojené chlévskou mrvou, kterou zaoráváme na podzim. Podle potřeby přihnojujeme průmyslovými hnojivy (dusíkaté). Předplodiny – obilniny, jeteloviny, nevhodné jsou všechny rostliny brukvovité.

7 Předpěstování sadby, přímý výsev
Množení pouze semenem z přímého výsevu nebo z předpěstované sadby. Vyséváme mořené osivo. Doba výsevu se řídí délkou vegetačního období pěstované odrůdy, v našich podmínkách 4-6 měsíců (od konce ledna do konce dubna). Rané odrůdy vyséváme do pařeniště, polopozdní a pozdní odrůdy vyséváme přímo na pozemek přesnými secími stroji.

8 Opakování Košťálová zelenina patří k rodu Brukve zelné Brassica oleracea. S výjimkou květáku a brokolice, rostliny dvouleté. Košťáloviny řadíme do I. trati. Zelí hlávkové – Brassica oleracea convor. Capitata. Tvar hlávky plochý, kulovitý, oválný až kónický. Květní lodyhy více jak 1m, květy v hroznech. Semeno hladké, hnědé. Množíme semenem. Pěstování z předpěstované sadby nebo z přímých výsevů.

9 Použité zdroje MELICHAR, Miroslav. JOSEF POKORNÝ. Zelinářství. Praha: Statní zemědělské nakladatelství, 1990. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání ve všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (foto, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt: CZ. 1. 07/1. 5. 00/ „SŠHL Frýdlant"

Podobné prezentace


Reklamy Google