Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Adam Stibůrek Monika Vančurová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Adam Stibůrek Monika Vančurová"— Transkript prezentace:

1 Adam Stibůrek Monika Vančurová
Neptun Adam Stibůrek Monika Vančurová

2 NEPTUN Neptun je nejvzdálenější planetou od Slunce a čtvrtým plynným obrem. Je stejně veliký a má stejnou strukturu jako jeho soused Uran. Jasnou modrou barvu jeho atmosféry způsobuje metan.

3 Neptun má několik oblačných útvarů, nejnápadnější je Velká tmavá skvrna, ohromný plynný útvar široký jako Země, který se okolo Neptunu žene rychlostí asi 1000 km/hod - téměř rychlostí zvuku.

4 Skvrny Velká i malá tmavá skvrna se řadí mezi anticyklony a mají oválný tvar v Neptunově atmosféře.

5 Malý cirrus Malý cirrus "Scooter" leží v jiné výšce než skvrny, kde není tak větrno; vzhledem k Neptunovu jádru zůstává toto mračno na stejném místě a rotací planety je unášeno na opačnou stranu než skvrny. Pod oblačnými útvary je plást z ledu a plynů a malé skalnaté jádro.

6

7 Prstence Neptunu Neptunovy prstence se rozkládají přibližně ve vzdálenosti od do km od planety. Jeden z nich je široký a tři úzké, všechny jsou velmi tmavé. Adamsův a Le Verrerův prstenec se jmenují po astronomech, kteří předpověděli existenci a polohu planety Neptun; Galleho prstenec je pojmenován po objeviteli planety, kterým byl německý astronom Johann Galle ( ).

8 Neptunovy měsíce Před rokem 1989, kdy sonda Voyager 2 prozkoumala planetu Neptun, byly z osmi Neptunových měsíců známy pouze dva, Triton a Nereida. Triton je s povrchovou teplotou -235°C nejchladnějším známým objektem ve sluneční soustavě. Je obklopen řídkou dusíkovou atmosférou.

9 Vnitřní stavba Atmosféra Plást Poloměr jádra
kyslík, helium a metan v plynném stavu Plást km, voda v ledovém a tekutém stavu, čpavek a metan Poloměr jádra 6000 km, pevná hornina

10 Data Průměrná vzdálenost od slunce: 4,49 miliard km
Rovníkový průměr km Doba rotace kolem osy19,20 pozemských hodin Doba oběhu kolem Slunce164,79 pozemských let Rychlost oběhu kolem Slunce5,47 km/s Teplota na povrchu-220°C Hmotnost (Země=1)17,14 Průměrná hustota (voda=1)1,64 Přitažlivost na povrchu1,20 Počet měsíců8

11 Konec


Stáhnout ppt "Adam Stibůrek Monika Vančurová"

Podobné prezentace


Reklamy Google