Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metody psychologie Rorschachův test

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metody psychologie Rorschachův test"— Transkript prezentace:

1 Metody psychologie Rorschachův test
(ukázka projektivní metody) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Rorschachův test inkoustových skvrn je jednou z metod psychologie, která se užívá k rozboru osobnosti. Jedná se o projektivní test, využívající projekci myšlenkových pochodů a osobnostních rysů na neurčitých objektech.

3 Když se podíváme do mraků, můžeme vidět různé obličeje, věci…
Co vidíte vy?

4 Rorschachův test Herrman Rorschach (švýcarský psychiatr) měl v roce 1921 skvělý nápad, a to vytvoření série skvrn, které využívají stejný princip – vyvolávají v lidech reakce a podněcují jejich fantazii. Rorschach měl i předchůdce – např. již Leonardo da Vinci se ve své malbě zajímal o náhodné skvrny a praskliny na zdech.

5 Jak vypadá Rorschachův test
Testované osobě je postupně předkládáno 10 karet (zčásti barevných) se skvrnami. Všechny skvrny jsou souměrné podle vertikální osy procházející středem karty. Otázka zní: „Čemu se tato skvrna podobá, co by to mohlo být?“

6 „Psycholog, který položil tuto prostou otázku už tisíckrát nejrůznějším lidem, mladým i starým, vzdělaným i prostým, mužům i ženám, zdravým i psychicky nemocným, pozná z vašich odpovědí mnoho o tom, jak se cítíte, na co myslíte, čím se trápíte, dokonce se něco dozví i o vaší inteligenci a tvořivosti.“

7 Diagnostika Psycholog si vše poznamenává, včetně banálních odpovědí, neverbálních reakcí apod. Sleduje, zda se osoba zaměřuje na celek, zda odpovědi souvisí s barvou, jak dlouho osoba přemýšlí, sleduje originalitu odpovědí apod. Racionálnější osoby se zaměřují na tvar, kdežto emocionálnější na barvu.

8 Ke každé kartě je vytvořena tabulka možných odpovědí, která napomáhá při diagnostice psychologa, aby byla metoda objektivní. Aby nebyla široká veřejnost ovlivněna návody, jak správně Rorschachův test použít, a tudíž se pacienti nesnažili test „obelhat“, originální karty i s popisky jsou oficiálně prodávány jen licencovaným psychologům.

9 Rozpornost metody Odpůrci vidí tento test jako objektivní analýzu osobnosti z nesmyslných skvrn, vyvolávajících subjektivní reakce. Je také otázkou, zda odhalíme nitro pacienta a pochod myšlenek, protože většina z nás své myšlenky před jejich hlasitým vyřčením cenzuruje. Výsledek může být zkreslen i osobností psychologa.

10 Ukázka Rorschachova testu
Příklad popisu: Taneční formace dvou tanečníků, kteří mají dlouhé široké pláště, jsou po stranách a uprostřed je žena roztahující paže. Alternativně – kultovní maska s očima a vysokými lícními kostmi.

11 Použití Rorschachův test je jednou z nejpoužívanějších projekčních metod. Ročně je Rorschachovu testu podrobeno asi 6 milionů osob na celém světě.

12 Hra Tato skvrna je podobná skvrnám Rorschachova testu.
Co všechno vám tato skvrna připomíná?

13 Všímáme si racionálního vnímání žáků při pozorování (vidí konkrétní předměty), emocionální jedinci vnímají spíše barvy, pocity. Projeví se i fantazie žáků – někteří popisují neobvyklé jevy a kombinace představ…

14 Prameny ŘÍČAN, P.: Psychologie. Praha: Portál, ISBN s. 4. Fotografie na str. 2 a obrázek na str. 11 – L. Drnková.


Stáhnout ppt "Metody psychologie Rorschachův test"

Podobné prezentace


Reklamy Google