Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Poptávka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Poptávka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."— Transkript prezentace:

1 Poptávka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Poptávka Množství zboží, které chtějí kupující při určité ceně koupit Vztah ceny a množství Poměr množství zakoupeného zboží k oběti, kterou zákazník musí podstoupit při nabytí tohoto zboží.

3 Poptávka Poptávka je funkcí zákazníka, tj. ten za nízkou cenu nakupuje velké množství a za vysokou cenu malé množství zboží. Poptávka je vždy větší množství cen a k tomu náležejících nakupovaných množství zboží. Změna poptávky není ten případ, kdy se za různé ceny nakupuje různé množství.

4 Poptávka Množství Q Poptávka

5 Cenová elasticita poptávky O kolik se změní množství nakupovaného zboží v závislosti na změně ceny. Poměr procenta změny množství ku procentu změny ceny % Q Ep = ------------- % C Q – množství, C - cena

6 Cenově elastická poptávka Jednoprocentní růst ceny vyvolá více než jednoprocentní pokles nakupovaného množství: E p > 1 zboží, které spotřebitel může lehce postrádat (luxusní zboží)

7 Cenově elastická poptávka Množství Q Poptávka

8 Dokonale elastická poptávka Množství Q Poptávka

9 Jednotkově elastická poptávka Jednoprocentní vzrůst ceny vyvolá jednoprocentní pokles nakupovaného množství. E p = 1 běžné zboží

10 Jednotkově elastická poptávka Množství Q Poptávka

11 Cenově neelastická poptávka Jednoprocentní růst ceny vyvolá méně než jednoprocentní pokles nakupovaného množství. E p < 1 nezbytné zboží (potraviny)

12 Cenově neelastická poptávka Množství Q Poptávka

13 Dokonale neelastická poptávka Množství Q Poptávka

14 Poptávka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí


Stáhnout ppt "Poptávka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí."

Podobné prezentace


Reklamy Google