Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh přírodních zdrojů (trh půdy)  Co.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh přírodních zdrojů (trh půdy)  Co."— Transkript prezentace:

1 Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh přírodních zdrojů (trh půdy)  Co jsou to přírodní zdroje  Nabídka a poptávka přírodních zdrojů  Grafické znázornění

2  Domácnosti (vlastníci) zde nabízejí půdu k obdělávání, ke stavbám, k zřizování silnic, dále vodu, suroviny (uhlí, rudu apod.)  Firmy se poptávají po těchto přírodních zdrojích, potřebují je ke své činnosti. Bez nich by nemohly uspokojit potřeby kupujících.  Za to, že lidé firmám propůjčují svůj majetek (přírodní zdroje), jim přísluší odměna. Na trhu přírodních zdrojů je touto odměnou tzv. renta. Renta je výnos z poskytování přírodních zdrojů. Zvláštnosti přírodních zdrojů:  jsou omezené  jsou těžko obnovitelné  jejich množství ubývá, čili vzácnost roste  Př. Orná půda je z plochy zeměkoule jen 2%, z plochy pevniny 7%

3 Nabídka na trhu přírodních zdrojů bude stálá, neměnná, nepružná, protože je není možno libovolně rozšiřovat (přiorat půdu apod.). Dokonce často dochází k tomu, že se nabídka těchto zdrojů snižuje. Jak bude vypadat funkce nabídky na trhu práce? Graficky - znázorni situaci na trhu půdy (platí stejně i pro ostatní přírodní zdroje):  D – poptávka firem po půdě  QA- množství půdy  r – renta – tedy cena pronájmu  S - nabídka půdy (přírodního zdroje) nabízejí vždy domácnosti – vlastníci půdy  E - rovnováha Bude neměnná, neelastická, tedy kolmá na osu x!

4 r QA S D E rE QE Rovnováha na trhu přírodních zdrojů

5 Znázorni graficky: a)Co se stane na trhu orné půdy, když se zvýší poptávka po obilí na trhu výrobků a služeb? b) Co se stane, změní-li se nabídka přírodních zdrojů  když stoupne?  když klesne? c) Co se stane, zvýší-li vláda rentu?


Stáhnout ppt "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh přírodních zdrojů (trh půdy)  Co."

Podobné prezentace


Reklamy Google