Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8., 10.9.2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika, VET- vnitřní energie tělesa ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE V materiálu se prezentuje vnitřní energie tělesa, čím je tvořena a na čem závisí její velikost, jakým způsobem dochází ke změně její velikosti, příklad na doplnění veličin, zápis. Určeno pro osmý ročník.

3 Vnitřní energie tělesa /VET/ Čím je tvořena vnitřní energie tělesa. Na čem závisí vnitřní energie tělesa. Jak dochází ke změně vnitřní energie tělesa? Úkol Zápis

4 Čím je tvořena vnitřní energie tělesa Každé těleso má svou vnitřní energii. Z kinetické teorie látek víme, že se částice kterékoliv látky neustále pohybují. Proto vnitřní energii tvoří z velké části právě kinetická energie pohybujících se částic. Vzhledem k tomu, že mezi částicemi existují vazebné síly a částice jsou v látce uspořádány, je druhou složkou vnitřní energie tělesa potenciální energie polohy těchto částic.

5 Na čem závisí vnitřní energie tělesa ? Vnitřní energie závisí na- počtu částic v tělese a- energii jednotlivých částic, která je ovlivněna zejména teplotou.

6 Jak dochází ke změně vnitřní energie tělesa ? Víme, že mnutím rukou se ruce ohřejí, že od radiátorů topného tělesa jde v zimě teplo, že se snadno spálíme nad plynovým hořákem nebo ohněm, naopak v lednici se potraviny ochladí apod. Všemi těmito ději se mění vnitřní energie těles.

7 Jak změnit VET- vnitřní energii tělesa ? Ke změně vnitřní energie dochází těmito způsoby: Konáním práce Tepelnou výměnou Současně konáním práce i tepelnou výměnou.

8 1. Termodynamický zákon Teplo, které tělesu dodáme, se tedy spotřebuje na zvýšení vnitřní energie tělesa a na práci, kterou těleso vykoná. Nemůžeme vyrobit stroj, který by konal stejně velkou práci, jako je teplo, které mu dodáme. /viz. účinnost/ Takový stroj by se nazýval perpetuum mobile.

9 Doplň, ve kterém případě se zvýší a kdy se sníží vnitřní energie ? tělesoVnitřní energie Zvýší seKlesneNezmění se Nelze určit Horký čaj v termosce po 3 minutách Horký čaj v termosce po 3hodinách Horký čaj na stole Nanuk vytažený z mražáku na vzduch Nádoba s vodou u teplého ústředního topení Uzavřená nádoba položená na teplé ústřední topení Horký čaj, do kterého ponoříme studenou lžičku

10 zápis Každé těleso má svou vnitřní energii, kterou tvoří kinetická energie všech částic tělesa a potenciální energie spojená s polohou částic. Ke změně vnitřní energie dochází: Konáním práce. Tepelnou výměnou. Současně konáním práce i tepelnou výměnou. Nemůžeme vyrobit perpetuum mobile 1. druhu, to je stroj, který by vykonával stejně velkou práci, jako je teplo nebo energie, kterou mu dodáme.

11 Použité kliparty – kolekce PowerPoint 2007, www.office. microsoft.com


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_184_Energie AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8.,"

Podobné prezentace


Reklamy Google