Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nejodolnější živočich světa

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nejodolnější živočich světa"— Transkript prezentace:

1 Nejodolnější živočich světa
Vypracoval: Tomáš Vávra Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

2 Želvuška Tito asi 1 mm velcí živočichové mají 8 nečlánkovaných nohou zakončených drápky, tenkou kutikulu (buněčná blána pokrývající živočišnou či rostlinou pokožku) pokrytou chloupky a příčně pruhované svaly. Potravu vysávají pomocí ústního ústrojí, které obsahuje bodce.Na světe existuje 400 známých druhů.

3 Odolnost Želvušky se dožívají 200 let.Přežijí rozpětí teplot zhruba od -275 do +150 stupňů °C, ponoření do tekutého hélia, tlak až 75 000 atmosfér, deset let bez vody, radiaci až 570 000 radů (což je oproti člověku tisícinásobek) a také pobyt ve vesmíru.

4 Systém odolnosti Odolnost želvušky je způsobena stavem zvaným anabióza. Do něj se dostane tak že, organismu vyplaví určitý druh cukru. Ten se změní na strukturu podobnou sklu, jež chrání želvuščiny buňky. Poté, co nepříznivé podmínky uplynou a želvuška přijde do styku s vodou, cukr se změní v kapalinu. Chráněné bílkoviny opět nabývají svého tvaru i funkce, který měly před »hibernací«.

5 Zdroje:


Stáhnout ppt "Nejodolnější živočich světa"

Podobné prezentace


Reklamy Google