Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fonologie Cvičení číslo 7. Otázky o zkoušce Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fonologie Cvičení číslo 7. Otázky o zkoušce Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?"— Transkript prezentace:

1 Fonologie Cvičení číslo 7

2 Otázky o zkoušce

3 Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?

4 Lekce 4 nov á slova Str ánky 46-47

5 Jaký je Maxipes Fík? Jaká je Ája? Jaký je otec? Jaká je bouda? Jaký je koš? Jaké je jezero? Jaký je pták?

6 Anglick ý, český, francouzský, německý, nebo ruský? 1.Tony Blair je ----- premiér. 2.Kalinka je ---- píse ň. 3. Praha je ------ město. 4. Jacques Chirac je ------- prezident. 5. Dominik Hašek je ----- sportovec. 6. Harry Potter je ----- román. 7. Vladimír Putin je ------ prezident. 8. La Sorbonne je -------- univerzita.

7 Anglick ý, český, francouzský, německý, nebo ruský? 9. Moskva je ----- m ěsto. 10. Berlin je ----- město. 11. Frére Jacques je ---- píseň. 12. Václav Klaus je ----- prezident. 13. Karel Čapek je ------ spisovatel. 14. Kolja je ----- film. 15. ‘Ano’ je ------ slovo.

8 Otec: Kde je bota? Kde jsou boty? Ve Fíkovi! Praha je m ěsto. Berlin je město. To jsou ---? Anna Karenina je román. Válka s mloky je román. To jsou ---? Frére Jacques je píseň. Prší, prší je píseň. To jsou ---? Václav Klaus je Čech. Dominik Hašek je Čech. To jsou ---?

9 Forming the Nominative Plural Feminine in -a > -y Neuter in -o > -a Masculine inanimate in zero > -y Feminine in zero and masculine inanimate soft stem > - ě Masculine animate in zero > -i, but note: k > c, h > z and ch > š, nouns in -tel > -telé, and some nouns add -ové To jsou boty. To jsou m ěsta. To jsou romány. To jsou písně/pokoje To jsou Češi.

10 Note paradigms for ten, adjectives, and nouns pp. 41-44

11 Napí šeme na tabuli: Ten starý zvláštní román Ten starý zvláštní Čech Ta poslední nová bota To nové cizí slovo (You now know EVERY form that a noun or adjective can take!!! This is IT!)


Stáhnout ppt "Fonologie Cvičení číslo 7. Otázky o zkoušce Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?"

Podobné prezentace


Reklamy Google