Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Robotika a historie informatiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Robotika a historie informatiky"— Transkript prezentace:

1 Robotika a historie informatiky
, Brno Připravil: František Ostřížek Robotika a historie informatiky

2 Definice Robotiky strana 2 Robot je stroj pracující s určitou mírou samostatnosti, vykonávající určené úkoly, a to předepsaným způsobem a při různých mírách potřeby interakce s okolním světem a se zadavatelem Slovo automat (z řeckého automatos, samohybný) označuje technické zařízení, stroj nebo přístroj, který je zařízen tak, že na nějaký spouštěcí impulz samostatně a spolehlivě vykonává předem určené činnosti, a to bez přímého lidského zasahování. Kybernetika (z řec. Kybernétes, Kormidelník) je věda, která se zabývá obecnými principy řízení a přenosu informací ve strojích, živých organismech a společenstvích. K popisu používá zejména matematický aparát.

3 Zákony robotiky strana 3 1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. 2) Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem. 3) Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

4 … mechanické hračky 1833 turingovské počítače 1920 Čapek robot
Timeline strana 4 … mechanické hračky 1833 turingovské počítače 1920 Čapek robot 1933 Turinguv stroj 1938 Releovy PC Z1 1940 Asimov zákony 1944 Mark I – balistika generace I generace II generace III 1980-? generace IV

5 Závěr strana 5 Budoucnost?


Stáhnout ppt "Robotika a historie informatiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google