Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„kráčejte s námi po Českých památkách“. Nejlákavější kulturní památka Nazdar turisto, jsi připraven na pořádný výlet? Tak to bych tu pro tebe měl jednu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„kráčejte s námi po Českých památkách“. Nejlákavější kulturní památka Nazdar turisto, jsi připraven na pořádný výlet? Tak to bych tu pro tebe měl jednu."— Transkript prezentace:

1 „kráčejte s námi po Českých památkách“

2 Nejlákavější kulturní památka Nazdar turisto, jsi připraven na pořádný výlet? Tak to bych tu pro tebe měl jednu lahůdku. Co takhle Lovecký zámeček Humprecht, poblíž města Sobotka, kde se narodil slavný básník Fráňa Šrámek?

3 Nenápadný skvost Tento zámeček je poměrně malý, má 4 patra a na špici se hrdě tyčí Turecký srpek, později vysvětlím proč. Má kruhový půdorys a i když je to lovecký zámek, nejsou tam vystaveny trofeje ani zbraně, ale i přes to stojí za to ho navštívit.

4 Letní sídlo Zámek Vybudoval italský architekt Carlem Luragem v letech 1666-1668 pro hraběte Humprechta Jana Černína z Chudenic, který je v zámku mnohokrát zobrazen. Tento zámek byl obýván pouze v létě, neboť nebyl dobře vyhříván. Konaly se zde hostiny, hony, a také jednání.

5 Skvělý diplomat… Díky svým diplomatickým schopnostem Jan Černín vyjednal mír s Turky a přijal kovový srpek na špičku věže. Rod Černínů byl v té době jeden z nejbohatších rodů a také z nejznámějších, takže kdybych tady musel napsat celou jejich historii, zaplnil bych paměť celého počítače. Vraťme se tedy k samotné památce.

6 Černá kuchyně První místnost, do které se podíváte je černá kuchyně. Černá protože se v ní vařilo na otevřeném ohni. Je zde vystaven jídelní servis Černínů, čítající dnes jen přes 20 kusů (kdysi jich měl asi 200), o němž se říká, že v něm nebyly dva stejné kusy a také obrazy malíře, jenž říkal, že všech co namaluje, také sní.

7 Druhé poschodí Ve druhém patře je nehezčí místnost z celého hradu. Říká se jí akustický sál a je vysoká 16 metrů. Po stěnách jsou nádherné malby a pokud v ní zakřičíte, uslyšíte ozvěnu ještě 8 sekund. V této místnosti jsou pořádány koncerty a také svatby.

8 Pro pány tu, ostatní tam! Ve druhém patře jsou také ložnice, doplněné barokním nábytkem a mnoha obrazy. Také je tam místnost, kde ať stojíte kdekoli, dívají se na vás všechny obrazy. Na jednom portrétu jsou dvě děti Jana Černína a říká se, že po dokončení obě dvě zemřely. Od té doby se v 6-ti letech maluje jen hlavička dítěte a až v 9-ti letech jeho tělíčko.

9 Věžička Ve věži není nic – moc k vidění, ale je tam vstup na ochoz. Z něj je možné zahlédnout hrad Kost, město Sobotka, Vysílač Ještěd a také vzdálené Krkonoše; výhled je vskutku pozoruhodný. Nejvyšší patro bohužel přístupné není, a tak zde naše prohlídka skončila. Doufám, že se vám můj popis zalíbil, a přijedete se také podívat.

10 Poklad Zámek Humprecht má také svou legendu o pokladu. Ten není na zámku, ale v nedaleké studánce, kde ho hlídá bílý had se zlatou korunkou. Jen jednou za rok prý poutníkovi, který se ze studánky napil, může had svěřit část pokladu, který tam zámecká paní v zoufalství vyhodila.

11 Důležité informace Stojí v Královéhradeckém kraji u Sobotky, vstupné je příznivé; Dětský do 12-ti let je 30,- Kč, dospělý 60,- Kč. Parkoviště je asi 500m od zámku, ale je možné zaparkovat v Sobotce a projít se tam pěšky. V Sobotce najdete také dobrou restauraci, ale až dole u kolejí, na náměstí sice jedna je, ale vaří tam mizerně.

12 Konec Vítejte na konci, doufám, že vás má prezentace neodradila od cestování s kanceláří BOTA a budete dále odebírat naše recenze. Mé jméno je Vojtěch Drnek. Zdroj: http://www.hrady.cz http://www.hrady.cz


Stáhnout ppt "„kráčejte s námi po Českých památkách“. Nejlákavější kulturní památka Nazdar turisto, jsi připraven na pořádný výlet? Tak to bych tu pro tebe měl jednu."

Podobné prezentace


Reklamy Google