Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HAMÁS Radikální islámské fundamentalistické hnutí v Palestině

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HAMÁS Radikální islámské fundamentalistické hnutí v Palestině"— Transkript prezentace:

1 HAMÁS Radikální islámské fundamentalistické hnutí v Palestině
od 1987 roku bojuje proti Izraeli touha po ustanovení jediného islámského státu v celé Palestině

2 CÍL HNUTÍ NÁZEV HNUTÍ překlad z arabštiny - „nadšení“
zkratka pro Harakat al-Muqávama al-Islámíja (Hnutí islámského odporu) CÍL HNUTÍ vytvoření islámského státu na území bývalého britského mandátu Palestina (neochota smířit se s existencí státu Izrael, jeho zničení)

3 Heslo hnutí Hamás Alláh jako poslední cíl, Prorok jako hlava,
Korán jako ústava, smrt pro Alláhovu slávu jako nejžhavější touha.

4 Kořeny izraelsko-palestinských bojů
Palestina – historický název území, kde se dnes rozkládá stát Izrael (od r. 1948). Palestinští muslimové (Arabové) se domáhají svých práv na život na tomto území. Blízký východ je křižovatkou kultur už od starověku (židé a muslimové) – Židy dovedl do Palestiny Bůh. Opustili ji poté, co podlehli Římské říši a rozprchli se po světě. Arabům proto vadil návrat Židů – hlavně po 2.sv.v. – a vznik státu Izrael na „jejich“ území. Ekonomické (územní) důvody. Dvě ideologie – židovský sionismus a arabský nacionalismus proti sobě.

5

6 OSOBNOSTI Hamás založen r. 1987 - Ahmad Izmaíl Jásín (zabit Izraelci r
Současným šéfem (v katarském exilu) je CHÁLID MIŠAL (od r – 1996?). V pásmu Gazy byl poprvé v r (narozen na záp. břehu Jordánu). R přežil pokus o vraždu ze strany izraelského premiéra.

7 Dvě větve hnutí Hamás Politické křídlo navazuje na hnutí egyptského Muslimského bratrstva a podporuje chudé obyvatele Palestiny (vznik škol a systém sociálního zabezpečení). Vojenské křídlo (Oddíly mučedníka Kassáma) – teroristické útoky nejen na izraelské vojáky – na seznamu teror. org. USA, Kanady či EU.

8 Nejsilnější palestinská organizace - nezávisle na oficiální vládě Palestinské autonomie ovládá od r pásmo Gazy. Kvůli svým cílům a metodám je Hamás brán jako největší překážka v mírovém procesu mezi Izraelem a Palestinci. Konkurence - hnutí Fatah (spadající pod Organizaci pro osvobození Palestiny) vůdcem je palestinský prezident Mahmúd Abbás – předchůdcem byl Jásir Arafat) je na rozdíl od Hamásu podporováno západem, protože se snaží o mír dohodou.

9 1. Intifáda 1987 - 1993 lidové povstání
Důvod: Židé začali v 80. letech obsazovat stále větší území Palestiny. Arafatova OOP byla připravena na jednání s Izraelem o vzájemném uznání – to popudilo radikály – vznik Kassámových oddílů r – teror, sebevražedné atentáty Důsledek: Vznik a vzrůstající popularita Hamásu - díky soc. činnosti i opozici vůči OOP. Konec: 1993 díky Mírové dohodě z Osla – utlumení násilí, Palestinci uznali existenci Izraele. Zbraně Hamásu: nože, jednoduché bomby, lehké střelné zbraně. Později silnější nálože, sebevražední atentátníci, útoky na jednotky izraelské armády.

10

11 2. Intifáda 2000-2005 Začátek: srpen 2000
Důvod: reakce na provokativní návštěvu bud. izraelského premiéra Ariela Šarona na Chrámové hoře. To vzbudilo mezi Palestinci vlnu násilí. Silná pozice Hamásu. Násilnější než 1. Intifáda. Izrael zlikvidloval mnoho vůdčích postav Hamásu. Konec: po smrti Arafata v r – změna taktiky, zájem Hamásu o účast na demokracii v Palestinské autonomii – násilnosti však pokračují – konec až 2005?

12 Zbraně: zdokonalení sebevražedných zbraní – výbušné opasky (autobusy, kavárny, noční kluby, pizzerie, Hebrejská univerzita v Jeruzalémě) – ženy i děti. Na koleně vyrobené rakety Kassám naplněné trhavinou, nože, miny, dálkově ovládané podzemní nálože (zneškodnily i izraelské tanky). Později ústup od sebevražedných útoků, zdokonalení raket s delším doletem.

13

14 Vývoj po 2. Intifádě Lité olovo – izraelská operace, přelom 2008 a 2009, reakce na množství raketových a minometných útoků Hamásu. Rakety Hamásu – Kassám, vyspělejší Kaťuša/Grad – dostřel 20 km, Ogbah (40 km). Hamás raději udržuje s Izraelem příměří, útoky ale pokračují. Izrael reaguje bombardováním pásma Gazy. Hamás je hierarchicky rozdělen podle armádního vzoru, vojenské jednotky jsou kvalitně cvičeny.

15 3. Intifáda? Palestinský vůdce Mahmúd Abbás přesvědčuje OSN o míru s Izraelem. Hamás mezitím vyzývá k zahájení 3. intifády kvůli judaizaci Jeruzaléma. Pro židy bylo riskantní modlit se na „své“ Chrámové hoře kvůli atentátníkům. Policie se proto rozhodla omezit vstup muslimů na horu. Palestinská mládež vidí cestu násilím, nikoli rozhovory, které upřednostňuje prezident Abbás. Hamas sílí. Povstání proti izraelské okupaci. Malá naděje na vyřešení sporů - násilí, nejistota, podvody, lži, mírová jednání k ničemu nevedla.

16 Ostřelování Tel-Avivu
V listopadu 2012 ostřelováno zatím nejvzdálenější místo v Izraeli (od pásma Gazy) – rakety Fajr íránské výroby – dolet 75 km- výhledy na mír špatné.

17

18 ŠKOLSTVÍ Od tohoto školního roku je rozdělena výuka dívek a chlapců už od 9 let. Dívky nemohou učit muži Záměr otevřít vojenskou akademii, kde by se děti ve školním věku připravovaly na osvobození Palestiny. Dětské letní tábory – stejná funkce.

19 Nejnovější zákazy Zákaz kouření vodní dýmky na veřejnosti – pro ženy
Zákaz vyučování dívek a chlapců dohromady v jedné třídě Zákaz startu na maratonském závodu bez pokrývky hlavy. Letos v březnu byl zrušen závod, protože úřady nepovolily start cizinkám, které by chtěly běžet nezahalené do šátků a navíc s muži. Poslední 4 roky se závod konal bez problému.

20 Český pohled na konflikt
Izraelští Židé – mají právo na svou zemi poté, co zažili ve 2. sv. v. Arabové – viníci teroristického útoku v USA 11. Září

21 ZDROJE www.sekuritaci.cz/promeny-teroristickych-metod- hamasu/
osn#fotogalerie-gf chlapce-uz-od-9-let s-muzi NÁLEVKA, Vladimír. Světová politika ve 20. století. Vyd. 1. Praha: Aleš Skřivan ml., s. ISBN  MENDEL, Miloš. Náboženství v boji o Palestinu. Judaismus, islám a křesťanství jako ideologie etnického konfliktu. Vyd. 1. Brno: Atlantis, s. ISBN INTROVIGNE, Massimo. Hamás. Islámský terorismus ve Svaté zemi. Vyd. 1. Praha: Vyšehrad, ISBN:  X. ČEJKA, Marek. Izrael a Palestina. Minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu. Vyd. 1. Praha: Centrum strategických studií. Oxfordský slovník mezinárodní politiky. Praha: 2000


Stáhnout ppt "HAMÁS Radikální islámské fundamentalistické hnutí v Palestině"

Podobné prezentace


Reklamy Google