Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak to všechno začalo Za všechno může Studená válka, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy a SSSR. Když Svaz sovětských socialistických republik vypustil.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak to všechno začalo Za všechno může Studená válka, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy a SSSR. Když Svaz sovětských socialistických republik vypustil."— Transkript prezentace:

1

2 Jak to všechno začalo Za všechno může Studená válka, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy a SSSR. Když Svaz sovětských socialistických republik vypustil sondu Sputnik, Američané se začali Rusů obávat. Proto potřebovali vytvořit velení, které by se nedalo zničit jediným zásahem (atomovou bombou). Začal se realizovat plán jakési sítě, která by spojovala nejdůležitější armádní počítače, ale zároveň neměla žádné řídicí centrum. Po dvanácti letech vývoje se vědcům z výzkumné agentury DARPA podařilo síť vytvořit.

3 Síť dostala jméno ARPANET a byla spuštěna roku 1969. Měla čtyři uzly a spravoval ji Pentagon. Postupně ji začali využívat i vědci. Časem lidé zjistili, že ARPANET se dá využít i pro elektronickou komunikaci (e-maily).

4 Roku 1972 se objevil zavináč. Larry Roberts naprogramoval první program pro příjem a odesílaní e-mailů.

5 O rok později byl publikován návrh protokolu TCP, který nahrazuje stávající protokol ISO/OSI. Vznikla organizace Inter Networking Group, která po desetiletém vývoji světu přinesla protokol TCP/IP (1982). TCP je protokol transportní vrstvy a převádí zprávy do sekvence paketů na zdrojovém uzlu a pak je znovu sestavuje do původních zpráv na cílovém uzlu sítě. IP je protokol síťové vrstvy. Obhospodařuje adresování, a to tak, aby pakety mohly být směrovány nejen přes řadu uzlů, ale dokonce i přes řadu sítí pracujících s různými komunikačními protokoly

6 V roce 1973 měl ARPANET již 31 uživatelů. A začal se šířit za hranice Spojených států. Programy pro elektronickou komunikaci se neustále zlepšovaly. V roce 1983 čítal ARPANET již 562 uživatelů, proto vznikla ryze armádní síť Milnet. Samotný ARPANET fungoval dál.

7 Počet uživatelů internetu

8 Internet v součastnosti V dnešní době je lehce dostupný a využívá ho téměř každý člověk, a to k: Získávání informací Hraní her Povídání si s přáteli Nakupování Ovládání osobních kont Získávání dat apod.


Stáhnout ppt "Jak to všechno začalo Za všechno může Studená válka, kdy mezi sebou soupeřily Spojené státy a SSSR. Když Svaz sovětských socialistických republik vypustil."

Podobné prezentace


Reklamy Google