Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Filipíny Republic of the Philippines.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Filipíny Republic of the Philippines."— Transkript prezentace:

1 Filipíny Republic of the Philippines

2 Základní údaje Oficiální název: Filipínská republika Hlavní město: Manila (1,6 mil. obyv.) Rozloha:  km2 Počet obyvatel:  (13. na světě) Hustota zalidnění: 295 lidí na km2 Státní zřízení pluralitní republika s dvoukomorovým parlamentem Časové Pásmo: UTC +8 Administrativní dělení: 16 oblastí (z toho 2 autonomní) Nezávislost od: 12. června 1898(Nezávislost na Španělsku) Měna: filipínské peso (P) = 100 centavů Úřední jazyk: filipínština, angličtina, španělština, čínština Náboženská příslušnost: římští katolíci 85%, protestanté 4%, muslimové 5%, buddhisté 3% a jiní

3 Historie Ve středověku byly Filipíny rozdrobené na řadu drobných knížectví, v jejichž čele stáli rádžové (vesničtí předáci se nazývali dato). Ve 14. – 15. stol. byly Mindanao a Suluské ostrovy pod kontrolou Madžapahitu. V 15.stol. se zde začal hlavně z Bruneje šířit islám (Suluské ostrovy,Mindao). 1521 při své cestě kolem světa objevil ostrovy Fernando de Magalhaes. Jméno dostaly po španělském králi Filipu II. Španělském. 1521 objevili ostrovy Španělé a od roku 1542 se staly jejich kolonií . Španělská kolonizace přinesla výstavbu tzv. intamuros – měst obehnaných zdmi, uvnitř nichž se stavěly domy a kostely v evropském stylu. Od počátku kolonizace téměř 300 povstání proti španělským kolonizátorům. Od pol. 19. stol. sílilo hnutí za nezávislost, což vedlo v roce 1896 k povstání. 12. června 1898 získaly nezávislost. 1901 se Filipíny dostaly pod americkou nadvládu staly se tak na krátkou dobu první a zároveň jedinou kolonií USA =>velký rozvoj obecné vzdělanosti.

4 V roce 1935 získal stát autonomii. Během II. svět
V roce 1935 získal stát autonomii. Během II. svět. války zde probíhaly boje mezi USA a Japonskem. byly Filipíny okupovány Japonskem a vedly proti němu partyzánský boj. Po ukončení války získaly opět nezávislost 4. července 1946 zde diktátorsky vládl prezident Ferdinand Marcos. Dnes jsou Filipíny demokratickou zemí. Do čela země byla v květnu 2004 zvolena na šestileté období Gloria Macapagal Arroyo. Od 2. pol. 20. stol. probíhá guerillová válka a země je politicky nestabilní. Do roku 1992 měli Američané na území Filipín dvě námořní flotily.

5 Přírodní podmínky Nejvyšší hora: Apo - 954 m n. m
Nejnižší bod: Filipínské moře - 0 m n. m Nejdelší řeka: Mindanao (551 km) Největší město: Manila ( obyvatel) Přírodní nebezpečí: cyklóny, tajfuny, aktivní vulkanická činnost, půdní eroze Filipíny jsou souostroví ležící v jihovýchodní Asii a skládající se ze 7107 ostrovů o celkové rozloze km2. Ze západu Filipíny obklopuje Jihočínské moře, z východu Filipínské moře a z jihu Celebeské moře. Nejbližší pevninou je ostrov Borneo ležící několik set kilometrů jihozápadně od Filipín a Thaj-wan ležící přesně na sever. Jižním směrem leží Moluky a ostrov Celebes, východním směrem pak souostroví Palau.

6 Rušný přístav Manila ležící na Luzonu je hlavním městem Filipín a po
městě Quezon druhým největším městem země. Terén je převážně hornatý sopečného původu s pásy nížin táhnoucím se podél pobřeží. Mnohé sopky jsou dodnes činné, nejznámějšími jsou Mayon, Pinatubo a Taal.

7 Podnebí Filipíny leží v tropickém pásmu.
Tropické mořské klima ovlivňují severovýchodní monzuny od listopadu do dubna a jihozápadní monzuny od května do října. Tři období: Tag-init - horké období nebo-li léto od března do května Tag-ulan - období dešťů od června do listopadu Tag-lamig - chladnější období od prosince do února Úhrn srážek mm; na východě až 3500 mm. Průměrná teplota je mezi 25°C – 34°C. Ostrovy leží v tajfunovém pásmu západního Pacifiku, ročně zde dochází k pěti až šesti cyklónovým bouřím. Filipíny jsou součástí tzv. Cirkumpacifického ohnivého prstence – jsou položeny na tektonicky aktivní oblasti a jsou proto náchylné k zemětřesení a k sopečné činnosti.

8 Obyvatelstvo Počet obyvatel (2006): 89 468 677
Úřední jazyky: filipínština, angličtina Hustota zalidnění: 276 obyv./km2  Národnostní složení: Visajové 42 %, Tagalové 24 %, Ilokánci 11 % Náboženství: katolíci 83 %, protestanti 8 % muslimové 5 % Roční přirozený přírůstek: 1,88 % Střední délka života - muži: 66,74 let ženy: 72,61 let Gramotnost: 94,6 % Urbanizace: 59,4 %

9 Politika: Hlavní město: Manila (1 895 obyv.)
Správní členění: 79 provincií Forma vlády: prezidentská Hlava státu (2006): Gloria MACAPAGAL-ARROYO Předseda vlády (2006): Gloria MACAPAGAL-ARROYO Členství: OSN, ASEAN, APEC Vyhlášení nezávislosti: 1946 Státní zřízení: republika Státní znak:

10 Hospodářství Tvorba HDP: 48 % služby, 32 % průmysl, 20 % zemědělství
Zaměstnanost: 40 % služby, 20 % průmysl, 40 % zemědělství Nezaměstnanost (2005): 8,7 % HDP (parita kupní síly): 451,3 mld. USD HDP na 1 obyv. (parita kupní síly): USD Inflace (2005): 7,6 % Hospodářský růst: 5,1 % Zemědělství Živí se asi 40% obyvatel zemědělská půda zaujímá asi 34% území státu. nejvýznamnější plodinou je kokosová palma, zpracováním dužiny jejich plodů (kokosové ořechy) se vyrábí tzv. kopra. Filipíny jsou v její výrobě a produkci 1.na světě. ananasy, banány, batáty, cukrová třtina, kakao, kaučukovník, káva, kukuřice, maniok, rýže a tabák. chov dobytka: skot, kozy, prasata, koně, buvoli, drůbež

11 Průmysl stavební dřevo, ropa, nikl, kobalt, stříbro, zlato, měď a sůl.
Filipíny patří k rozvojovým zemím. Donedávna zde převládal průmysl potravinářský, textilní, dřevařský a částečně chemický. Dnes velký význam strojírenství - výroba videí, televizorů rádií a montáž automobilů. Největším průmyslovým centrem země je hlavní město Manila (90%) Vývoz: elektronika, stroje, kokosové ořechy Dovoz: kapitálové zboží, spotřební zboží, paliva Odběratelské země: USA, Japonsko, Nizozemsko, Singapur, Taiwan Dodavatelské země: USA, Japonsko, Jižní Korea, Singapur, Taiwan

12 Fauna Filipíny jsou rezervací velkého množství živočišných i rostlinných druhů, které nenajdete nikde jinde na světě. Orel filipínský (ostrovy Davao, Samar a Quezon) největší žijící orel na světě. V noci - nártoun filipínský Žraloci, delfíni… Ostrov Calauit je domovem lidožravého krokodýla filipínského a vzácného dugoně neboli mořské krávy.

13 Přírodní zajímavosti 2000 let staré rýžové terasy Banaue Rice Terraces nazývané osmým divem světa. Nejmenší sopka na světě Taal Volcano na ostrově Bohol. Ostrov Palawan- nejdelší splavný ponorný říční systém na světě. Je součástí národního parku Puerto Princesa zapsaného na listině světového dědictví UNESCO. Zahrnuje 5349 ha bujného tropického pralesa s vzácně zachovaným ekosystémem.

14 Ostrov Mindoro Palawan
Chocolate Hills pevnost San Pedro ( Ceb)


Stáhnout ppt "Filipíny Republic of the Philippines."

Podobné prezentace


Reklamy Google