Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Hv.1.10 Barokní hudba Vytvořeno:18.10.2013 Ověřeno: 23.10.2013 Třída:SČ1

2 Barokní hudba Vzdělávací oblast:Všeobecně vzdělávací předměty Předmět:Hudební výchova Ročník:1. Autor: Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:baroko, soprán, bas, reformace, interpretace, zpěvnost Anotace: Materiál je určen k seznámení s barokní hudbou, jejími představiteli a hudebními nástroji tohoto období.

3 Barokní hudba Období hudebního baroka - 1600 a 1750 Baroko – výraz odvozen z portugalského a francouzského barroc, tzn. perla nepravidelných tvarů. Sopránu a bas provádějí základní melodii a ostatní hlasy slouží jako doprovod. Pro barokní hudbu je typická zpěvnost, zcela záměrná líbivost a emocionální působivost – hlavním úkolem barokní hudby je přenášet pocity na posluchače.

4 Důležité procesy v barokní hudbě Sílící důraz na jednu hlavní melodii – většinou v nejvyšším hlase. Byly upravovány renesanční skladby, kde byl ponechán jeden hlavní hlas a zbylé hlasy tvořily pouze doprovod. Hudební divadlo Reformace – reformace a vznik nových církví kladly nové nároky na hudbu jako způsob komunikace s věřícími.

5 Představitelé barokní hudby Georg Friedrich Händel Johann Sebastian Bach České baroko: Adam Michna z Otradovic Pavel Josef Vejvanovský Jan Dismas Zelenka Bohuslav Matěj Černohorský

6 Ars rediviva, soubor založen 1951 flétnistou a muzikologem Milanem Munclingerem. Byl prvním českým komorním souborem, který se soustavně věnoval interpretaci barokní hudby. Dnešní významní představitelé barokní hudby: Musica Florea, Collegium 1704,The Czech Ensemble Baroque, Oechestra & Choir, Barocco sempre giovane.

7 Hudební nástroje Hudební nástroje přejímá baroko z renesance, přičemž většina nástrojů prochází konstrukčními úpravami. Mění se tvar smyčce, u dechových nástrojů (příčné flétny) se objevují klapky. Housle, viola, violoncello, kontrabas,, loutna, kytara, harfa, cembalo, varhany, flétny, chalimeaux (předchůdce klarinetu), lesní roh, tympány. Nástroje venkovanů a potulných muzikantů: housle, niněra, kytaru, cimbál, grumle, příčná píšťala, flažolet (=zobcová flétna), šalmaj, dudy, krumhorn (zakřivený roh), buben, kastaněty, xylofon, zvonky, řehtačky.

8 Kontrolní otázky 1.Charakterizujte barokní hudbu. 2.Jmenujte některé nástroje potulných muzikantů.

9 Správné odpovědi 1.Pro barokní hudbu je typická zpěvnost, zcela záměrná líbivost a emocionální působivost – hlavním úkolem barokní hudby je přenášet pocity na posluchače. 2.Housle, niněra, kytaru, cimbál, flažolet (=zobcová flétna), šalmaj, dudy, krumhorn (zakřivený roh), buben, kastaněty, xylofon, zvonky, řehtačky.

10 Použité zdroje cs.wikipedia.org/wiki/Barokní_hudba Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google