Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BAKTERIE Evelina Wajtrová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BAKTERIE Evelina Wajtrová."— Transkript prezentace:

1 BAKTERIE Evelina Wajtrová

2 BAKTERIE Jednobuněčné organismy s primitivním jádrem
Bakterie je mikroorganizmus - lze je vidět jen pod mikroskopem Jsou nejrozšířenější skupinou organismů na zemi Vznikly cca 3 miliardami let p.ř.n.l Patřily k řetězci vývoje života na Zemi

3 DĚLENÍ BAKTERIÍ Bakterie se dělí do dvou skupin
aerobní - potřebují kislík anaerobní - díky kyslíku umírují Mají omezené možnosti pohybu , a proto žijí většinou v hostitelském organismu. Pokud je soužití bakterií a jejich hostitele prospěšné = symbióza ( např.bakterie v zažívacím traktu krav – pomáhají rozkládat rostlinou potravu - trávu ) Pokud je je soužití bakterií a jejich hostitele neprospěšné = parazitují na hostitelském organizmu.

4 VÝZNAM BAKTERIÍ NEPROSPĚŠNÉ = patogeny PROSPĚŠNÉ
infekční onemocnění u lidí a zvířat PROSPĚŠNÉ Podílejí se na tvorbě humusu tím, že rozkládají zbytky rostlin a živčichů Lze je využít i v průmyslu - hlavně potravinářském (výroba sýrů, kvašení)

5 VÝSKYT Žijí všude kolem nás Ve vodě V půdě V ovzduší
i na povrchu i uvnitř organismů Dokáží přežít v extrémních podmínkách např. vesmír, 100 stupňů celsia apod.

6 TVAR A MNOŽENÍ BAKTERIÍ
Podle tvaru dělíme bakterie na: 1) kulaté koky 2) tyčinkovité bacily 3) zahnutá vibria 4)šroubovicové spirili Většina bakterií se množí dělením, dokáží přežít v nepříznivých podmínkách i tisíce let.

7 VĚDA Studiem bakterií - věda bakteriologie
Jejím zakladatelem Robert Koch

8 OCHRANA PŘED NEVIDITELNÝMI NEPŘÁTELI
způsobují mnoho onemocnění např.tetanus, žloutenka, angína, cholera….. přenášet - např.kašláním, špatnou hygienou….. Prevence před nákazou: dodržování hygienických pravidel(mytí rukou, potravin,správná příprava jídel, např vajíčka), větrání prostorů, pobyty na horách Tyto nemoci se léčí léky – antibiotika očkování (tetanus, žloutenka)

9 ZDROJE Učebnice Přírodověda Encyklopedie – Svět vědění
internet/

10 ZÁPIS


Stáhnout ppt "BAKTERIE Evelina Wajtrová."

Podobné prezentace


Reklamy Google