Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INKOVÉ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INKOVÉ."— Transkript prezentace:

1 INKOVÉ

2 Kde žili? Žili v Jižní Americe, během posledních sta let jejich vlády se Incká říše rozprostírala od jižní Kolumbie až po řeku Maule v Chile a od horských masivů And na západě až po Amazonský prales na východě.

3 Dějiny Inků Původ Inků je zahalený tajemstvím. Podle ústního vyprávění prý pocházejí z oblasti okolo jezera Titicaca mezi dvěma hřebeny And. Odtud se vydali do údolí Cuzca, kde položili základ své říše.

4 Machu Picchu

5 Jací byli Inkové? Převážnou většinu obyvatelstva incké říše tvořil andský národ Kečuánců. Na obrázku je potomek Inků

6 Řeč Oficiální inckou řečí byla kečuánština, která je stále živým jazykem. Malá ukázka kečuánštiny : kailja ljapi – tady panunki – spi čaupi tuta – o půlnoci hamusak - přijdu

7 Literatura Literatura o Incích, napsala Markéta Křížová a kniha má 142 stran.

8 Mita - pracovní služba Inkové neznali peníze, měli vytříbený pojem hodnoty a vyjadřovali ji prací. Existovali dva druhy Mity: 1. společné obdělávání polí patřících Inkovi a slunci, jejich sklizeň a uskladnění úrody 2. účast na státních stavbách Každý daňový poplatník musel každoročně vykonat pro stát určitou práci. Mohl být poslán na stavbu cest, mostů, chrámů či pevností – konstrukční práce se prováděly pod dohledem státních odborníků, kteří byli osvobozeni od daní. Mimo toho byla neustálá poptávka po trénovaných běžcích, kteří pracovali v poselské službě – časki.

9 Seznam Inckých panovníků

10 Cuzco,centrum říše Hlavní město Cuzco, nacházející se ve výšce 3600 metrů nad mořem, bylo ohraničeno ze tří stran vrchy a na jihovýchodě přechází v širokou planinu, z části úrodnou, z části bažinatou. Cuzco se dělilo na Hannan(horní Cuzco) a Hurin (dolní Cuzco). Nejhonosnější stavbou Cuzca byl Kuri – Kanča (Zlatý dvůr), na tomto místě postavil první Inka Manko Kapak svůj dům. S Kuri – Kanča sousedil chrám slunce.

11 Zánik Incké říše 130 pěšáků a 40 jezdců s několika malými děly překročili Andy a postavili se proti Inkům (5000-cová armáda) v bitvě trvající 33 minut dobyli mocnou inckou říši. Inckou říši dobyl španěl Francisco Pizarro. Po jeho útoku se říše po čase rozpadla a dostala se pod nadvládu Španělů.

12 Konec Text převážne stažen z internetu + obrázky Zdroje: Wikipedia
Ottova encyklopedie + vlastní texty (málo) Vyrobil Kusbi a Hrony Konec


Stáhnout ppt "INKOVÉ."

Podobné prezentace


Reklamy Google