Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ULURU symbol Austrálie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ULURU symbol Austrálie."— Transkript prezentace:

1 ULURU symbol Austrálie

2 Uluru - Ayers Rock (Ayersova skála)
je nejobjemnější monolit /jednolitý pískovcový útvar/ na světě - leží ve středu australského kontinentu na domorodém území v Severním teritoriu a Národním parku Uluru - Kata Tjuta. Je vysoký 348 metrů nad okolní rovinatou krajinou, do země je zapuštěn až 5 km hluboko. Dlouhý je 3,6 km a široký 2,4 km. Procházka kolem jeho obvodu je dlouhá 9 km. Geologické stáří je až 600 milionů let.

3

4

5 Od nepaměti byl domorodci uctíván jako sídlo jejich bohů
Od nepaměti byl domorodci uctíván jako sídlo jejich bohů. Prvním Evropanem, jenž spatřil Uluru, byl cestovatel Ernest Giles v r Na vrchol jako první vystoupil William Gosse v r. 1873, tento jej pojmenoval na počest australského politika sira Henryho Ayerse - AYERS ROCK. Stále to byla ale rarita v nedostupné a vzdálené pustině.Teprve až v r místní vláda založila turistické centrum a od té doby se sem hrnou turisté z celého světa. Jsou jich celé průvody a z kultovní památky se stal prostý byznys.

6 Okolo celého útvaru vede několik různě dlouhých tras
Okolo celého útvaru vede několik různě dlouhých tras. Podél těchto cest se nachází spousta domorodých kreseb a posvátných míst, která jsou oplocena a vstup na ně se považuje za přečin. Rudá barva hory se mění se změnou osvětlení a vytváří nezapomenutelné zážitky zejména při východu a západu slunce.

7

8

9

10

11 Výstup nahoru je obtížný po stezce s řetězy a v prudkém horku
Výstup nahoru je obtížný po stezce s řetězy a v prudkém horku. Hora pamatuje množství smrtelných infarktů a pádů. To však neodrazuje proudy zvědavých turistů. Vstup není však zakázán kvůli návštěvnosti. Turisté jsou ale předem varováni.

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 konec


Stáhnout ppt "ULURU symbol Austrálie."

Podobné prezentace


Reklamy Google