Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LISTOPAD Mgr. Michal Oblouk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LISTOPAD Mgr. Michal Oblouk."— Transkript prezentace:

1 LISTOPAD Mgr. Michal Oblouk

2 PRANOSTIKY Teplý říjen - studený listopad. V listopadu hřmí - sedlák vesnou sní. Když ještě v listopadu hřmívá, úrodný rok nato bývá. Listopadové hřmění pšenici ve zlato mění. Když krtek v listopadu ryje, budou na vánoce létat komáři. Stromy-li v listopadu kvetou, sahá zima až k létu. Padá-li listí v listopadu, jistě brzy přijde led, ale dlouho nepobude. Když dlouho listí nepadá, tuhá zima se přikrádá. Když se v listopadu hvězdy třpytí, mrazy se brzo uchytí. Studený listopad - zelený leden. Listopadové sněžení neškodí vůbec osení. Jestliže sníh listopadový dlouho zůstane, více než hnůj polím prospěje. Když napadá sníh na zelené listí, bude tuhá zima. V listopadu příliš mnoho sněhu a vody, to známka příští neúrody. Jaké povětří jest v listopadu, takové má býti měsíce března roku budoucího. Jaký listopad, takový březen.

3 1. LISTOPADU Všech svatých
1781 patent císaře Josefa II. zrušil nevolnictví v Českých zemích Den Všech svatých je poslední, který léto zahání. Je-li o Všech svatých léto, bývá o Martině zima; je-li zima o Všech svatých, bývá o Martině léto. Když o Všech svatých zima nemá moci, tak o svatém Martině o půlnoci. Nepřijde-li sníh na Vše svaté v noci, přijde o svatém Martině se vší mocí. O Všech svatých větry-li jsou, znamenají zimu proměnlivou; přijdou-li ale s Ondřejem, dobré zimy se nadějem. Jak na Vše svaté, tak měsíc po nich. Jíní o všech svatých věští tuhé mrazy o vánocích. Je-li tříska ze zeleného buku na den Všech svatých vyťatá suchá, následuje zima mírná; je-li vlhká, následuje zima mokrá. Je-li Všech svatých bouřka, bývá zima měnivá; je-li suchá z buku tříska, často v zimě pršívá.

4 2. LISTOPADU 1755 Památka zesnulých – dušičky
* Marie Antoinetta dcera Marie Terezie francouzská královna, manželka Ludvíka XVI. popravena za Velké francouzské revoluce Památka zesnulých – dušičky Když na Dušičky jasné počasí panuje, příchod zimy to oznamuje.

5 7. LISTOPADU 1811 1867 * Karel Jaromír Erben
český spisovatel, sběratel lidové slovesnosti 1867 * Maria Curie-Sklodowska polsko-francouzská vědkyně, nositelka Nobelovy ceny za fyziku a chemii objevitelka radia a polonia

6 8. LISTOPADU 1620 bitva na Bílé hoře
české stavovské vojsko poraženo katolickou armádou Na Bohumíra příroda k spánku se ubírá.

7 10. LISTOPADU 1483 * Martin Luther
německý teolog, kazatel a reformátor zakladatel protestantismu

8 11. LISTOPADU Den válečných veteránů
1821 * Fjodor Michajlovič Dostojevskij ruský spisovatel a filozof Sv. Martin patron vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů peče se martinská husa Na svatého Martina bývá dobrá peřina. Na svatého Martina kouřívá se z komína. Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Martin a Kateřina na blátě - vánoce na ledě. Martinův led bude vodou hned. O Martině po ledu - o vánocích po blátě. Jaký den svatého Martina, taková též bude zima. Je-li zamračeno na svatého Martina, bude zima levná; je-li jasno, bude zima tuhá.

9 13. LISTOPADU Sv. Anežka Česká Mezinárodní den nevidomých
dcera krále Přemysla Otakara I. abatyše kláštera Na Františku organizovala chudinskou a nemocniční péči ji papež Jan Pavel II. svatořečil Mezinárodní den nevidomých Den památky padlých

10 14. LISTOPADU 1907 Světový den diabetu * Astrid Lindgrenová
švédská spisovatelka, autorka knih pro děti Světový den diabetu

11 16. LISTOPADU 1810 Mezinárodní den tolerance
* Karel Hynek Mácha český básník Mezinárodní den tolerance Na svatého Otomara neuvidíš komára.

12 17. LISTOPADU Den boje za svobodu a demokracii Mezinárodní den studentstva 1939 – uzavřeny české vysoké školy, vedoucí představitelé vysokoškoláků byli zatčeni a 9 popraveno, 1200 českých studentů bylo odvlečeno do koncentračních táborů 1989 – brutální zásah policie proti studentské demonstraci v Praze vyvolal tzv. Sametovou revoluci

13 18. LISTOPADU 1852 * Mikoláš Aleš český malíř a ilustrátor

14 22. LISTOPADU 1963 – v texaském Dallasu byl zavražděn americký prezident J. F. Kennedy Svatá Cecílie sněhem pole kryje.

15 25. LISTOPADU Světový den proti násilí na ženách
Sv. Kateřina je patronkou panen, učenců, studentů a učitelů, kolářů, námořníků a tiskařů, dále ochraňuje úrodu, pomáhá při migréně a nemocech jazyka a také při hledání utonulých o Kateřinině slavnosti končila pastva, na dvorech začínali se stříháním ovcí, pro děvečky a čeledíny byl svátek svaté Kateřiny dnem, kdy dostávali mzdu a mohli měnit dvůr Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu. Svatá Kateřina přichází bíle oděna. Hrozí-li Kateřina sněhem, přinese jej Ondřej. Sníh na svatou Kateřinu věští vysoké obilí. Jaká svatá Kateřina, taková je celá zima. Martin a Kateřina na blátě - vánoce na ledě. Chodí-li svatá Kateřina po ledě, chodí svatý Štěpán po blátě. Jaké počasí na svatou Kateřinu, takové jest v příštím lednu. Kateřina na blátě, Vánoce na ledě.

16 26. LISTOPADU 1974 * Roman Šebrle
český atletický vícebojař, světový rekordman a olympijský vítěz v desetiboji z roku 2004

17 29. LISTOPADU 1378 zemřel Karel IV., český král 1780 zemřela Marie Terezie, královna uherská a česká Mezinárodní den solidarity s palestinským lidem Na Saturnina skučí meluzína.

18 30. LISTOPADU 1835 Sv. Ondřej * Mark Twain americký spisovatel
apoštol, bratr sv. Petra patron Rumunska, Ruska, Skotska, rybářů, horníků, provazníků a nevěst Na svatého Ondřeje konec pocení. Na svatého Ondřeje se někdy člověk ohřeje. Hrozí-li Kateřina sněhem, přinese jej Ondřej. Když na Ondřeje sněží, sníh dlouho poleží. Sníh na svatého Ondřeje, žitu velmi prospěje. Poletují-li na svatého Ondřeje včely, bude neúrodný rok. Má-li Ondřej na stromech kapky, bude příští rok hodně ovoce. Svatý Ondřej dělá led a svatý Jiří jej láme.

19 ADVENT začátek církevního roku a příprava na Vánoce
začíná 1. nedělí adventní (mezi a ), končí západem slunce Štědrého večera doba zklidnění symbolem je adventní věnec ozdobený čtyřmi svícemi podle počtu adventních nedělí (železná, bronzová, stříbrná, zlatá)

20 ZDROJE http://www.alena.ilcik.cz/05adamov.php


Stáhnout ppt "LISTOPAD Mgr. Michal Oblouk."

Podobné prezentace


Reklamy Google