Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-STROJ-TE-SVE-U-3-003
PŘÍPRAVKY III. OB21-OP-STROJ-TE-SVE-U-3-003

3 PŘÍPRAVKY Na základě předchozích poznatků je zřejmé, že přesnost výroby je závislá na dokonalém ustavení obrobku a správné volbě ploch, které souvisí jak s funkcí, tak s obráběním obrobku. Na každém obrobku se vyskytují plochy : - základní ( výchozí základny ) - určující polohu obrobku, - opěrné - jsou v přímém styku s ustavovacími plochami přípravku, - upínací - použité k přímému upnutí obrobku, - obráběné plochy - po ustavení a upnutí se obrábí.

4 PŘÍPRAVKY UNIVERSÁLNÍ PŘÍPRAVKY Universální upínací zařízení jsou určena k upínání tvarově a technologicky podobných obrobků v rozsahu určité velikosti. Strojní svěráky, patří mezi nejrozšířenější upínací zařízení k upínání menších rozměrů na frézkách, vrtačkách, hoblovkách a jiných obráběcích strojích. Upínají obrobek sevřením čelistí šroubem, buď ruční klikou, nebo pneumatickou utahovací jednotkou. Dále se používají svěráky s upínacím výstředníkem a svěráky pneumatické a hydraulické.

5 PŘÍPRAVKY Strojní šroubový svěrák má základnu opatřenu podélnou a příčnou drážkou se dvěma středícími vložkami pro ustavení na stůl stroje. Těleso je vyrobeno z ocelolitiny a vodící plochy kaleny. Čelisti jsou výměnné a tvrdé. Boční nastavení obrobku je možno provést pomocí bočního přídavného dorazu.

6 PŘÍPRAVKY Strojní otočný svěrák, umožňuje otáčení v rozsahu 360o.
Šroubový svěrák je ustředěn středící vložkou v točnici a upevněn dvěma T šrouby v kruhové T drážce. V základně točnice jsou podélné a příčné drážky pro středící vložky pro ustavení svěráku za T drážky na stole stroje.

7 PŘÍPRAVKY Strojní sklopný svěrák
umožňuje ustavení obrobku v naklonění k základně +60o a – 30o Mohou být řešeny jako otočné. Strojní svěrák pákový s výstředníkem používají se v sériové výrobě k rychlému upnutí, tam kde je potřeba malý zdvih.

8 PŘÍPRAVKY Strojní šroubový svěrák s pneumatickým ovládáním
slouží v sériové výrobě k rychlému upnutí v malém zdvihu čelistí. Pneumatické svěráky membránové snižují vedlejší časy při upínání, námahu dělníka, Nevýhodou je malý zdvih. Strojní svěráky samostředící čelisťové se používají k přesnému ustavení a upnutí válcových obrobků, což umožňují pohyblivé prizmatické čelisti.

9 PŘÍPRAVKY Hydraulické svěráky se používají pro velké upínací síly.

10 PŘÍPRAVKY Upínky jsou výrobky umožňující rychlé, přesné a bezpečné upínání součástí. Pomocí upínek lze jednoduše řešit problematiku upínání při svařování, lepení, montáži, nýtování, při obrábění na frézkách, vrtačkách apod

11 PŘÍPRAVKY UPÍNKY VODOROVNÉ

12 PŘÍPRAVKY UPÍNKY SVISLÉ

13 PŘÍPRAVKY UPÍNKY PŘÍMÉ UPÍNKY HÁKOVÉ

14 PŘÍPRAVKY UPÍNKY TŘMENOVÉ UPÍNKY PNEUMATICKÉ

15 PŘÍPRAVKY UPÍNKY SADOVÉ

16 Použitá literatura BOLEK,A., KOCHMAN,J. aj. Části strojů
2. svazek vydání, Praha: SNTL, 1990 DOLEČEK,J., HOLOUBEK,Z., Strojnictví 1 pro SOU, 1. vydání Praha : SNTL, 1988 KŘÍŽ, R., Strojírenská konstrukce 1. 1. vydání, Praha: SNTL, 1986


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google