Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?"— Transkript prezentace:

1 Deformační účinky síly Tlak v praxi

2 Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Na čem závisí deformace tělesa? Na čem závisí deformace tělesa?

3 Jak usměrnit působení síly Co uděláme pro to, abychom Co uděláme pro to, abychom se nebořili ve sněhu? se nebořili ve sněhu? nepropadli na ledě? nepropadli na ledě? Jak je možné, že fakíra hřebíky nepropíchnou? Jak je možné, že fakíra hřebíky nepropíchnou? Kdy cítíme větší bolest? Když tlačíme na ruku tužkou Kdy cítíme větší bolest? Když tlačíme na ruku tužkou tam, kde je ořezaná tam, kde je ořezaná Nebo tam, kde je guma? Nebo tam, kde je guma?

4 Fakír na hřebících

5 Kdy působí větší tlak?

6 Na kterých veličinách závisí tlak? Na velikosti působící síly (říkáme jí tlaková síla) Na velikosti působící síly (říkáme jí tlaková síla) Na obsahu plochu, na kterou působí tlaková síla Na obsahu plochu, na kterou působí tlaková síla Jsou to závislosti přímo úměrné? Jsou to závislosti přímo úměrné?

7 Jaká závislost? Čím je tlaková síla větší, tím je ……… Čím je tlaková síla větší, tím je ……… působící tlak větší (přímá úměrnost) Čím je obsah plochy větší, na kterou síla působí, tím je…… Čím je obsah plochy větší, na kterou síla působí, tím je…… působící tlak menší (nepřímá úměrnost)

8 Tlak Značka fyz. veličiny : p Značka fyz. veličiny : p Základní jednotka : 1 pascal (N/m 2 ) Základní jednotka : 1 pascal (N/m 2 ) Značka veličiny : 1 Pa Značka veličiny : 1 Pa p …. tlak [pa] F …. tlaková síla [N] S …. obsah plochy [m 2 ]


Stáhnout ppt "Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?"

Podobné prezentace


Reklamy Google