Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Betonové podlahy ve skladech

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Betonové podlahy ve skladech"— Transkript prezentace:

1 Betonové podlahy ve skladech
pohledem jejich uživatelů

2 Betonové podlahy ve skladech
Co je pro uživatele důležité: kvalita provedení Úvodem bych si dovolil rozdělit skladové haly a podlahy v nich na dvě skupiny: „běžné“ sklady developerské projekty, většina skladových hal Výškové sklady V uvedených dvou skupinách je rozdílný doraz na základní parametry. Kvalita: Podlaha je z našeho pohledu klíčovým prvkem skladové haly. Je to nejintenzivněji namáhaný prvek celé skládačky, které se říká skladová hala. Její zatížení je velmi intenzivní zvlášť v tzv. uzlových bodech. Jakékoliv nedokonalost se v těchto místech velmi rychle projeví a opravy jsou velmi problematické. Možná by je možné se již při návrhu pokládání podlahy zaměřit na provoz skladu a upravit podle něj umístění dilatačních spár apod. Rovinnost bych řadil na první místo pouze u určité skupiny skladů určených pro stroje s úzkými pracovními uličkami. Únosnost Většinou bez problémů, je s ní dopředu počítáno. Velmi často se setkáváme s nedostatečně dimenzovanou podlahou, zejména v developerských projektech. antistatika Ve většině případů nejsou požadavky na specielní zajištění antistatických vlastností. V případě aplikace antistatiské stěrky pozor na možné odstínění indukčního vedení. Koeficient tření mezi povrchem podlahy a polyuretanovými koly nesmí být menší než 0,6, aby byly zaručeny nezbytné podmínky pro dobré brždění.

3 Betonové podlahy ve skladech
Co je pro uživatele důležité: kvalita provedení rovinnost únosnost antistatické vlastnosti koeficient tření Úvodem bych si dovolil rozdělit skladové haly a podlahy v nich na dvě skupiny: „běžné“ sklady developerské projekty, většina skladových hal Výškové sklady V uvedených dvou skupinách je rozdílný doraz na základní parametry. Kvalita: Podlaha je z našeho pohledu klíčovým prvkem skladové haly. Je to nejintenzivněji namáhaný prvek celé skládačky, které se říká skladová hala. Její zatížení je velmi intenzivní zvlášť v tzv. uzlových bodech. Jakékoliv nedokonalost se v těchto místech velmi rychle projeví a opravy jsou velmi problematické. Možná by je možné se již při návrhu pokládání podlahy zaměřit na provoz skladu a upravit podle něj umístění dilatačních spár apod. Rovinnost bych řadil na první místo pouze u určité skupiny skladů určených pro stroje s úzkými pracovními uličkami. Únosnost Většinou bez problémů, je s ní dopředu počítáno. Velmi často se setkáváme s nedostatečně dimenzovanou podlahou, zejména v developerských projektech. antistatika Ve většině případů nejsou požadavky na specielní zajištění antistatických vlastností. V případě aplikace antistatiské stěrky pozor na možné odstínění indukčního vedení. Koeficient tření mezi povrchem podlahy a polyuretanovými koly nesmí být menší než 0,6, aby byly zaručeny nezbytné podmínky pro dobré brždění.

4 Kvalita provedení Pokud jsem zmínil špatnou kvalitu, tak jde zejména o špatné provedení dilatačních spár. Mám na mysli dilatace s vloženými ocelovými profily. Po jejich roztažení a v některých případech po rozevření dochází k poškozování manipulační techniky. Velmi častý je názor, že manipulační technika poškozuje dilatační spáry. To mě připomíná situaci, kdy moje žena reklamovala zimní boty, že do nich teče a bylo jí řečeno, že nejsou určeny do vody. Manipulační technika používá tvrdá kolečka. Čím tvrdší je povrch podlahy, tím tvrdší jsou kola. Je to pro zajištění stability při zakládání a nízkého valivého odporu.

5 Kvalita provedení Jak se opravy provádějí to víte Vy lépe než já. Jenom jsem chtěl říci, že jakékoliv opravy za provozu jsou velkým problémem. Ve většině případů není možno provozně zabezpečit dostatek času. Vše je hektické a všichni zúčastnění se na sebe přinejmenším mračí. Nedostatek času bývá často hlavním důvodem nekvalitně provedených oprav a následných dalších problémů.

6 Běžné sklady Rovinnost - DIN 18 202
Rovinnost v tomto případě není hlavním problémem. Většina developerských hal je v požadované toleranci. Větším problémem je v tomto případě kvalita provedení a únosnost podlah. Zde je na vině především vysoký tlak na snižování nákladů a mnohdy i na rychlost provedení.

7 Běžné sklady - DIN tab. 3

8 Výškové sklady s úzkými uličkami
Pro výškové sklady s provozem zakladačů jsou priority trochu jinak. haly s vnitřní výškou nad 10 metrů Kvalita provedení je i zde důležitá. Zejména provedení dilatačních spár, přes které stroj v uličkách projíždí. Podlahový tlak kol je 3 – 4 tuny. Doporučujeme prořezávat spáry šikmo. Jakékoliv následné opravy jsou velmi problematické. Vždy se jedná o omezení provozu skladu.

9 Sklady s úzkými uličkami - rovinnost
Ve výšce 14 metrů je tolerance 150 mm Na prvním místě je jednoznačně rovinnost podlahy. Jakákoliv pochybení jsou problematická, prodražují instalaci. Dochází i k následnému zpomalení provozu. Stroj váží celkem 8 – 10 tun s nákladem. Vlastní kabina 2 tuny + 1t paleta.

10 Sklady s úzkými uličkami - DIN 15 185
Nepříjemné jsou pravidelně se opakující nerovnosti, které stroj rozkývají. Zvláště nerovnosti v příčném směru jsou problematické.

11 Sklady s úzkými uličkami - DIN 15 185
Podélná rovinnost POZOR na valchový efekt, který mohl vzniknout hlazením podlahy. Stroj se pak za jízdy klepe.

12 Sklady s úzkými uličkami - rovinnost
Měření rovinnosti: klasické metody nejsou vždy vhodné a může se stát, že neodhalí problematická místa. Doporučujeme měření profilometrem. Zvlášť u podlah ve velmi vysokých skladech je to nutnost. Problematické násladné opravy rovinnosti Stěrkování Ruční broušení – časově velmi náročné, problematický výsledek Strojové broušení – rychlé, ale dražší. Již jsme to zkoušeli kalkulovat se zahraničním dodavatelem.

13 Sklady s úzkými uličkami
- Mechanické navádění Vyšší instalační náklady Dodatečné provozní náklady

14 Sklady s úzkými uličkami – navádění strojů
- indukční navádění 90% nových provozů Nutnost pamatovat na indukci při průchodu dilatačními spárami. Nutno připravit prostupy. Zajistit odstup od kovových předmětů min 50mm. Pozor při opravách – velmi časté poškození Drátkobeton nepůsobí problémy až do hustoty 30kg/m3

15 Děkuji za pozornost Aleš Hušek


Stáhnout ppt "Betonové podlahy ve skladech"

Podobné prezentace


Reklamy Google