Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektromotor Smetanová Michaela.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektromotor Smetanová Michaela."— Transkript prezentace:

1 Elektromotor Smetanová Michaela

2 Elektromotor je stroj, který dokáže přeměnit elektrickou energii na mechanickou práci.
Opačnou přeměnu, tedy změnu mechanické práce na elektrickou energii, zas dokáže generátor nebo dynamo. 

3 Princip elektromotorů:
Většina elektromotorů pracuje na elektromagnetickém principu, ale existují i motory založené na jiných elektromechanických jevech jako jsou elektrostatické síly, piezoelektrický efekt či tepelné účinky průchodu elektrického proudu. Základním principem, na němž jsou elektromagnetické motory založeny, je vzájemné silové působení elektromagnetických polí vytvářených elektrickými obvody, kterými protéká elektrický proud. Tuto sílu popisuje Lorentzův zákon síly.

4 V běžném rotačním motoru je umístěn rotor tak, aby magnetické pole vytvářené ve vodičích rotoru a magnetické pole statoru vyvíjely kroutící moment přenášený na rotor stroje. Tento kroutící moment pak způsobuje kýženou rotaci otáčivé části stroje - rotoru, motor se točí a vykonává mechanickou práci.

5 Funkce stejnosměrného motoru:
Vzhledem k polaritě statoru a rotoru se souhlasné póly (barvy) odpuzují a rotor se otáčí. Opačné póly se přitahují, rotor se stále otáčí. V okamžiku, kdy se rotor dostane do vodorovné polohy, dojde na komutátoru k přepnutí polarity magnetického pole rotoru. Rotor (kotva) je přes oranžový komutátor připojen ke zdroji stejnosměrného napětí. Stator je tvořen dvěma velkými permanentními magnety.

6 Jak si vyrobit jednoduchý elektromotor 

7 Co budeme potřebovat? dvě ploché baterie 4,5 V tenká pletací jehlice
zhruba čtyři metry měděného drátu s izolační vrstvou  alobal  nůž  silný magnet

8 1) Vytvoříme jednu ze základních část elektromotoru - stator
1) Vytvoříme jednu ze základních část elektromotoru - stator. Ten vznikne jednoduše tak, že dvě baterie postavíme vedle sebe ve vzdálenosti deseti centimetrů. Sériově je zapojíme a jejich elektrody by měly být vytvarovány tak, aby osa rotoru měla své „pohodlí“. 2) Osu rotoru vyrobíme z pletací jehlice, pokud možno hliníkové. 3) Jehlici je pak možné vložit třeba mezi dvě krabičky od zápalek. Poté postupně navíjíme cívku rotoru, zhruba 20 až 30 závitů.  4) Navinutou cívku svážeme tenkým drátkem nebo nití, aby dobře držela pohromadě. Konce cívky pak vyvedeme na jejích opačných stranách.  5) Jeden vývod cívky bude spojen s elektrodou baterie trvale a to tím způsobem, že na izolovaný povrch jehlice se nalepí alobal. K němu připojíme jeden konec cívky. V tomto místě musí být izolační vrstva cívky odstraněna. Druhý konec zase trvale spojíme s hliníkovým tělem jehlice. 6) Na místě, kde se bude jehlice dotýkat elektrody baterie, odstraníme izolační vrstvu z poloviny obvodu jehlice v šířce dvou centimetrů.  7) Rotor uložíme do připraveného statoru vzniklého z baterií. Poté pod cívku dáme magnet. Prstem pootočíme rotor a ten by se už potom měl rozběhnout sám. Pokud se skutečně rozběhne, pod vašima rukama vznikl nefalšovaný elektromotor.


Stáhnout ppt "Elektromotor Smetanová Michaela."

Podobné prezentace


Reklamy Google