Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod TémaMagnetické pole cívky Název VY_32_INOVACE_18_28_magneticke_pole_civky Určení6. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoKvěten 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se seznámí s cívkou a jejím magnetickým polem.

2  Magnetické pole osamoceného vodiče je poměrně slabé.  Jedním ze způsobů jak zesílit magnetické pole vodiče, je navinutí vodiče na povrch válce nebo hranolu.  Tím vznikne cívka. Magnetické pole cívky Cívka s pěti závity. Cívka se stem závitů.

3  Pomocí střelky prozkoumejme její magnetické pole.  Magnetické pole cívky se hodně podobá magnetickému poli tyčového magnetu.  Pomocí střelky najdeme také severní a jižní pól cívky. Magnetické pole cívky + –  Jak můžeme póly cívky prohodit?  Stačí zaměnit směr proudu v cívce.

4  Prozkoumejme dále, jak magnetické účinky cívky závisí na:  počtu závitů cívky  rozměrech cívky  velikosti proudu, který jí prochází Magnetické pole cívky Cívka vznikne, když vodič navineme na povrch válce nebo hranolu. Magnetické účinky cívky závisí na počtu závitů cívky, na jejích rozměrech a na velikosti elektrického proudu, který jím prochází. Cívka vznikne, když vodič navineme na povrch válce nebo hranolu. Magnetické účinky cívky závisí na počtu závitů cívky, na jejích rozměrech a na velikosti elektrického proudu, který jím prochází.

5 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel. Fyzika 6: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, 2004, 120 s. ISBN 80-723-8210-1. Magnetické pole cívky


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod."

Podobné prezentace


Reklamy Google