Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Proměřte B-V indexy srovnávacích hvězd Výzva pro CCD pozorovatele aneb pomožte vizuálům, ať vás už k ničemu nepotřebují...

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Proměřte B-V indexy srovnávacích hvězd Výzva pro CCD pozorovatele aneb pomožte vizuálům, ať vás už k ničemu nepotřebují..."— Transkript prezentace:

1 Proměřte B-V indexy srovnávacích hvězd Výzva pro CCD pozorovatele aneb pomožte vizuálům, ať vás už k ničemu nepotřebují...

2 Úvod do problematiky §Pozorovatelé v noci vidí v oboru VIZ (510 nm), ne V (540 nm). + Individuální odchylky (viz Skalický, Cirkulář č. 25) §Výpočtem jasnosti proměnné z odhadu pořízeného v oboru VIZ vzhledem k srovnávačkám v oboru V dostáváme NEREÁLNÉ SVĚTELNÉ KŘIVKY!

3 Je možné řešení? §Pouze v případě používání ne-Pogsonovy metody pozorování. U nás tradice Argenlanderova a Nijland-Blažkova metoda odhadování. §Databáze MEDÚZY obsahuje k většině dat „deníkový zápis odhadu“ - A2V5B popř. A2V, V3B, V6C. §=> ANO, máme možnost dodatečného přepočítání hvězdné velikosti podle VIZ hodnot srovnávacích hvězd.

4 Jak docílit reálných světelných křivek z vizuálních pozorování? §A) Zjistit B-V indexy srovnávacích hvězd = úkol pro CCD pozorovatele §B) Přepočítat srovnávací hvězdy z V na VIZ podle vztahu VIZ=V+m*(B-V) §C) Přepočítat pozorování podle VIZ hodnot srovnávacích hvězd => REÁLNÁ VIZ SVĚTELNÁ KŘIVKA

5 A) je problém... §Abychom mohli konstruovat skutečné vizuální světelné křivky, je zapotřebí znát B-V indexy srovnávacích hvězd. §Kromě tohoto problému existuje mnoho mapek MEDÚZY se srovnávačkami z nepříliš přesného zdroje => rovněž potřeba přeměřit.

6 Nároky na CCD pozorovatele §Funkční CCD kamera + průhledný dalekohled + funkční paralaktická montáž §B a V standardní filtry §Co největší zorné pole (20 a více úhlových minut) §Znát kalibrační koeficienty pro převod dat do standardního UBV systému.

7 Seznam žhavých kandidátů na proměření: §Viz meotar...

8 Všední život s přepočítáváním křivek §V praxi je nutný software, který hromadně přepočítá odhady. §V současnosti existují dva: l odhady.exe (autor M.Brát) l Medcomp (autor M.Šulc) §V budoucnosti: l XMedGraf - speciální funkce (autor L. Brát)


Stáhnout ppt "Proměřte B-V indexy srovnávacích hvězd Výzva pro CCD pozorovatele aneb pomožte vizuálům, ať vás už k ničemu nepotřebují..."

Podobné prezentace


Reklamy Google