Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Infračervený přenos.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Infračervený přenos."— Transkript prezentace:

1 Infračervený přenos

2 Při infračerveném přenosu jsou data přenášena pomocí infračerveného záření.
Infračervené záření (také IR, infrared) je elektromagnetické záření s vlnovou délkou větší než viditelné světlo, ale menší než mikrovlnné záření. Název značí „pod červenou“ (z latiny infra = "pod"). Infračervené záření má vlnovou délku mezi 760 nm a 1 mm. Infračervené záření zabírá ve spektru 3 dekády ( , Hz) Infračervený snímek psa v tzv. falešných barvách spolu s teplotní škálou („tepelné záření“).

3 Infračervené záření se používá také pro dálkové ovládání téměř všech televizorů a videorekordérů.
V oblasti výpočetní techniky lze infračervený přenos použít jako náhradu za kabely a diskety. Infračervený přenos lze použít jako levný prostředek vzájemného propojení počítačů nebo spojení počítačů se zařízeními a přístroji. Porty pro infračervený přenos je vybavena řada mobilních telefonů. Tyto porty umožňují propojit telefony s počítačem a využít je pro telefonické připojení počítače k síti.

4 Implementace infračerveného přenosu
Infračervený přenos dat je implementován podle protokolů a standardů organizace IrDA (Infrared Data Association). Tyto standardy byly navrženy tak, aby mohl být infračervený přenos zajišťován levnými součástmi s nízkým odběrem energie a aby umožňovaly připojení pouhým vzájemným zaměřením zařízení pro infračervený přenos. Infračervené vysílače se nyní instalují téměř do všech nových přenosných počítačů. Do počítače, který nemá integrovaný infračervený vysílač, se může nainstalovat externí infračervený vysílač. Protokol IrDA je poloduplexní technologie přenosu dat s krátkým dosahem.

5 Duplexní spojení (duplex, obecně duplexní systém)
je taková komunikace (popř. přenos dat) mezi dvěma subjekty, při které mohou data putovat oběma směry současně. Jiným způsobem provozu je simplexní spojení, při kterém je spojení pouze jednosměrné. Lze rozlišit dva druhy duplexního spojení: poloviční duplex a plný duplex. Half-duplex (poloviční duplex) Obě strany mohou přijímat i vysílat, avšak nikoli současně – v každý jednotlivý okamžik probíhá přenos pouze jedním směrem (podobné simplexu). Při této komunikaci jsou však na rozdíl od simplexu využívány dvě frekvence. Na jedné frekvenci se vysílá, na druhé přijímá. Příkladem takové komunikace je vysílání radiostanic (vysílaček) přes opakovač; typické pro half-duplexní spojení je používání signalizace obvykle smluveným heslem (například "příjem", "přepínám" nebo "over"). V počítačových a datových sítích může být změna směru automatická, například po uplynutí určité doby, podobně jako u semaforu.

6 Full-duplex (plný duplex)
U plného duplexu může obousměrná komunikace probíhat současně. Příkladem takové komunikace může být běžný telefonický hovor, kdy obě zúčastněné strany mohou hovořit zároveň. Plný duplex v Ethernetu funguje tak, že dva páry vodičů v ethernetovém kabelu jsou využívány pro odesílání rámců a dva páry jsou využívány pro příjem.

7 Implementace infračerveného přenosu
Protokoly IrDA určují procedury, které podporují : inicializaci propojení, zjištění adresy zařízení, spuštění připojení a vyjednávání o rychlosti přenosu dat, výměnu informací, odpojení, vypnutí spojení a řešení konfliktu adres zařízení.

8 Podpora zařízení pro infračervený přenos
Možnosti infračerveného přenosu jsou zajištěny pomocí funkce přenosu souborů bezdrátové spojení, infračerveného tisku (protokol IrLPT), infračerveného přenosu souborů (protokol IrTran-P) infračerveného připojení k síti (protokoly IrNET a IrComm). Rozhraní Winsock API technologie IrDA podporuje také programy vytvořené jinými výrobci softwaru a zařízení. Tito výrobci nabízejí programy používající rozhraní Winsock API (nebo vlastní rozhraní), které umožňují infračervené připojení k : tiskárnám, modemům, digitálním operátorům, osobním digitálním asistentům (PDA), elektronickým fotoaparátům, organizátorům, mobilním telefonům kapesním počítačům.

9 Rychlost infračerveného přenosu
Mnoho laptopů, přenosných počítačů a příručních zařízení nyní obsahuje vysílací porty pro infračervený přenos, které zajišťují infračervený sériový asynchronní přenos při maximálních rychlostech přenosu dat buď : 115,2 kilobitů za sekundu (kb/s) - Serial IrDA 115,2 kb/s (standard SIR) - Největší výhodou tohoto standardu je možnost využití sériového hardwaru bez dalších nákladů. 4 megabity za sekundu (Mb/s) - Fast IrDA 4,0 Mb/s (standard FIR) - kterou lze snadno přizpůsobit pomalejším zařízením. v některých případech 16 Mb/s - Very Fast IrDA 16.0 Mb/s (standard VFIR) - umožňuje rychlost poloduplexního přenosu dat 16 Mb/s. Zařízení FIR a VFIR mohou komunikovat se zařízeními SIR.


Stáhnout ppt "Infračervený přenos."

Podobné prezentace


Reklamy Google