Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:"— Transkript prezentace:

1 Tání

2 zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku: z u většiny látek s rostoucím tlakem roste z u ledu, antimonu, bizmutu,… teplota tání s rostoucím tlakem klesá. Tyto látky táním zmenšují svůj objem.

3 zBěhem tání je soustava pevná látka + kapalina v rovnovážném stavu s charakteristickou. zVeškeré dodané teplo se spotřebuje na rozrušení krystalické mříže. zToto teplo se nazývá skupenské teplo tání. z měrné skupenské teplo tání z z číselně rovno teplu, které musíme dodat 1 kg pevné látky zahřáté na teplotu tání, aby se přeměnila v 1 kg kapaliny téže teploty.

4 zZahřívání p.l. - zvětšují se kmity a tedy střední. kin. en. částic. zZvětšují se i vzdálenosti a tedy pot. en. zPři teplotě tání mají rozkmity takové hodnoty, že se mřížka bourá, kin. en. ale nenarůstá. zVnitřní en. kapaliny je při teplotě tání větší než vn. en. p.l. právě o tu pot. en. zled za normálního tlaku:

5 zPevné amorfní látky tají pozvolna, nemají určitou teplotu tání. zSpíše se jedná o postupné měknutí. zS čím souvisí strmost křivky? t Q

6 Bruslení?


Stáhnout ppt "Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:"

Podobné prezentace


Reklamy Google