Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Témata a výstupy z jednání sekce „Engineering education“ na kongresech CHISA Josef Koubek IA ČR Inženýrská akademie České republiky a VŠCHT Praha Vysoká.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Témata a výstupy z jednání sekce „Engineering education“ na kongresech CHISA Josef Koubek IA ČR Inženýrská akademie České republiky a VŠCHT Praha Vysoká."— Transkript prezentace:

1 Témata a výstupy z jednání sekce „Engineering education“ na kongresech CHISA Josef Koubek IA ČR Inženýrská akademie České republiky a VŠCHT Praha Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

2 Na konci léta 2014 se konal v Praze 41. kongres CHISA Tradičně byla jedna sekce věnována speciálně tématu „Engineering education“

3 V posledních letech se na kongresech CHISA věnovala hlavní témata těmto položkám:

4 VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA: 1.BOLOGNA není žádné dogma ! 2.ELITA versus MASOVOST. 3.Zkušenosti ze světa se strukturou „BA-MA-PhD“ v inženýrských studijních programech. 4.METODIKA VÝUKY ve strukturovaných programech. 5.Rozsah začlenění výzkumně orientované výuky v BA stupni. 6.MOBILITA nejen osob (studentů a profesorů), ale také mobilita studijních programů. 7.„Hostující“ učitelé z (domácí) praxe. 8.KVANTITA versus KVALITA ve výuce a výzkumu na univerzitách. 9.Vyhledávání a pečování o TALENTOVANÉ STUDENTY. 10.Výuka v posluchárnách versus výuka ve výzkumných laboratořích. 11.Smysluplnost KOMPATIBILITY studijních programů v rámci rozumně velkých teritorií. 12.Fenomén: Prof. Wood (Austrálie) 13.Fenomén: Inženýrské vzdělávání v Čínské lidové republice. 14.Angličtina jako jediný jazyk pro výuku inženýrských disciplín.

5 BOLOGNA NENÍ ŽÁDNÉ DOGMA ! VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA:

6 ZKUŠENOSTI ZE SVĚTA SE STRUKTUROU „BA-MA-PHD“ V INŽENÝRSKÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMECH. VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA:

7 METODIKA VÝUKY. VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA: Škola hrou – NO !!!

8 ROZSAH ZAČLENĚNÍ VÝZKUMNĚ ORIENTOVANÉ VÝUKY V BA STUPNI. VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA:

9 MOBILITA NEJEN OSOB (STUDENTŮ A PROFESORŮ), ALE TAKÉ MOBILITA STUDIJNÍCH PROGRAMŮ. VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA:

10 „HOSTUJÍCÍ“ UČITELÉ Z (DOMÁCÍ)PRAXE. VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA:

11 KVANTITA VERSUS KVALITA VE VÝUCE A VÝZKUMU NA UNIVERZITÁCH VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA: Q uality x Q uantity = const. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

12 VYHLEDÁVÁNÍ A PEČOVÁNÍ O TALENTOVANÉ STUDENTY. VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA:

13 VÝUKA V POSLUCHÁRNÁCH (V „ZÁKLADNÍCH“ LABORATOŘÍCH) VERSUS VÝUKA VE VÝZKUMNÝCH LABORATOŘÍCH. VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA:

14 SMYSLUPLNOST KOMPATIBILITY STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V RÁMCI ROZUMNĚ VELKÝCH TERITORIÍ. VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA:

15 Fenomén: Prof. Wood (Austrálie)

16 VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA: Fenomén: Inženýrské zdělávání v Čínské lidové republice

17 VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA:

18 ANGLIČTINA JAKO JEDINÝ JAZYK PRO VÝUKU INŽENÝRSKÝCH DISCIPLÍN. VYBRANÁ TÉMATA Z KONGRESŮ CHISA:

19 „... So far, an EIT could be a form of organisation performing high level education, research and innovation activities, both in some strategic thematic areas and in the field of science and innovation management…“ J.M.B. on January 13th, 2006

20 Is a University the right or even the best place for performing all kinds of research including the implementation steps?

21 Research training should be carried out by doing research in an appropriate higher education environment

22 DATA NÁRODNÍCH STATISTICKÝCH ÚŘADŮ DATA EU (EUROSTAT) EUA (TRENDS) OECD (HE AT GLANCE) CHISA LECTURES Statistická data

23 Total Applications to Engineering and Technologies by Location

24 OECD Engineering Doctoral Graduates


Stáhnout ppt "Témata a výstupy z jednání sekce „Engineering education“ na kongresech CHISA Josef Koubek IA ČR Inženýrská akademie České republiky a VŠCHT Praha Vysoká."

Podobné prezentace


Reklamy Google