Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Giacomo Puccini.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Giacomo Puccini."— Transkript prezentace:

1 Giacomo Puccini

2 Životopis Giacomo Puccini byl slavný italský skladatel. (1858, Lucca -
+ 1924, Brusel) Giacomo Puccini byl slavný italský skladatel. Narodil se v Lucce v Toskánsku v rodině, která se zabývala hudbou již po pět generací. Jeho otec byl varhaníkem, učitelem a skladatelem chrámu sv. Martina v Lucce a i tato funkce se v rodině dědila přes 100 let. Koémponoval především opery, ale je známa řada jeho chrámových a komorních skladeb. Otec zemřel když mu bylo pět let, zanechal po sobě těhotnou mladou ženu a šest dětí. Proto byl chlapec dán na vychování ke svému strýci, který byl také hudebníkem. Předpokládalo se, že jakmile dosáhne patřičného vzdělání a věku, nastoupí na místo po svém otci v Lucce.

3 Z díla G.Pucciniho Puccini vystudoval milánskou konzervatoř.
Záhy zkomponoval slavnostní a i dnes velmi populární mši „Messa di Gloria“. Mše svým způsobem předznamenala jeho dráhu operního skladatele, neboť sólové árie spíše připomínají operu než chrámovou hudbu. Již v době studií zkomponoval jednoaktovou operu. Následovala slavná opera Manon Lescaut a nejslavnější La Bohéme (1896), Tosca a Madame Butterflye (1904).

4 Nejznámější opery Manon Lescaut La bohème Tosca Madama Butterfly
Turandot

5 Z opery Turandot pochází jedna z nejslavnějších operních árií Nessun dorma.
Turandot je nedokončená opera o třech dějstvích. Krutá a chladná princezna Turandot klade svým nápadníkům hádanky, za jejichž nerozluštění je čeká smrt. Uhodne je až princ Kalaf, jehož láska nakonec přemůže princeznin chlad. Hlavní postavy: Turandot, čínská princezna (soprán) Kalaf, jeho syn, princ (tenor) Liu, otrokyně (soprán) Název této árie znamená Ať nikdo nespí. Název je odvozen ze zvolání princezny Turandot, aby nikdo v Pekingu nespal, dokud se nezjistí jméno záhadného prince Calafa. Název této árie znamená Ať nikdo nespí. Název je odvozen ze zvolání princezny Turandot, aby nikdo v Pekingu nespal, dokud se nezjistí jméno záhadného prince Calafa.

6 Nejslavnější

7 „Láska obměkčí i to nejtvrdší srdce.“ (Čínské přísloví)
Původní libreto opery bylo napsáno na základě divadelní pohádkové hry.


Stáhnout ppt "Giacomo Puccini."

Podobné prezentace


Reklamy Google