Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Formáty TV reklamy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Formáty TV reklamy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz."— Transkript prezentace:

1 Formáty TV reklamy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz

2 ŠkolaSOŠ a SOU Milevsko Autor Mgr. Josef Kašpar Název VY_32_INOVACE_07_A_16_MEV TémaFormáty TV reklamy AnotaceŽák se seznámí s formáty TV reklamy. Klíčová slovaMediální výchova, TV spoty, sponzoring, product placement, teleshoping Cílová skupinaŽáci maturitních oborů Datum tvorby20.9.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

3 Metodický pokyn: Prezentace je zaměřena především na výklad učiva. 4. – 8. snímek: výklad učitele, popř. problémový výklad (využití mezerníku) 9. snímek: test (po kliknutí na textové pole přiletí „smajlík“) Inovativnost materiálu spočívá v samostatném zamyšlení žáků nad problémem (problémové vyučování – žák sám přichází na řešení zadaného úkolu), interaktivnost probíhá využitím ICT.

4 TV spoty – klasické TV kampaně Délka trvání od 5 sekund, delší než minutové spoty se vyskytují zřídka. Čím je TV spot delší tím je dražší a naopak. Základní délka - 30-tisekundový spot, jehož cena je obvykle v TV cenících uvedena jako základní. Cena TV spotů jiných délek (stopáží) je dána cenovými koeficienty. Spot o délce 10 sekund má cenový koeficient 0,5 a stojí tedy polovinu půlminutového spotu. Pro televizní stanice je obtížnější skládat do reklamních bloků spoty různých stopáží, proto zadavatelé TV reklamy vlastně za jiné než 30 sec spoty připlácejí právě formou koeficientů. Např. 15-tisekundový spot obvykle stojí více než tři čtvrtiny ceny 30-tisekundového spotu. Kratší TV spoty (5 až cca 15 sekund) jsou obvykle používány pro taktická sdělení (technické informace o produktu, jeho složení, cenové zvýhodnění, akce 2 v 1), delší stopáže umožňují vyprávět obsáhlejší příběh a tedy budovat image inzerované značky či produktu, budovat emocionální vazby atd.

5 TV sponzoring Na sponzoringu zpravidla nelze postavit reklamní kampaň, bývá to doplněk komunikace, která prostřednictvím vhodného výběru pořadů dokáže přiblížit značku či produkt cílové skupině. Spojit značku s určitou tematikou nebo prostředím. (Příklad Texaský masakr motorovou pilou - sponzor společnost Husquarna. Sponzory pořadů o bydlení mohou být stavební spořitelny, sponzory sportovních pořadů výrobci pánské kosmetiky atp.) Sponzoring je třeba spojit s dalšími aktivitami, např. outdoorovou reklamou či tiskovou kampaní. Formát – sponzorské vzkazy jsou TV sekvence o délce do deseti sekund. Obvykle se ve sponzoringu nesmí objevit výrobek jako takový (tzv. packshot) nebo pobídka k jeho konzumaci.packshot Komunikovat lze logo, slogan, název značky a podobně.

6 TV Product Placement Forma komerční komunikace, kdy zadavatelé se zadavatelé snaží vhodně zakomponovat podporované výrobky či značky přímo do TV pořadu nebo filmu. Jedná se o perspektivní způsob komunikace, jelikož nenásilně a přirozeně ukazuje výrobek v jeho přirozeném prostředí, kontextu. Product placement je stále ještě novým reklamním formátem, protože oficiální legislativní posvěcení získal až v létě 2010.

7 Teleshopping velmi efektivní způsob komunikace, avšak zaměřený spíše na přímý prodej inzerovaných produktů. Zadavatelé reklamy z oblasti produktů dlouhodobé spotřeby ani z oblasti služeb jej obvykle nepoužívají. Výjimkou je např. originální parodie na teleshopping Jägermeister v Německu – http://www.youtube.com/watch?v=o26YHq-gzCI

8 Injektáž TV pořadů Speciální podoba sponzoringu. V průběhu některých pořadů, zejména sportovních přenosů, lze na TV obrazovce sledovat komerční vzkazy. Obvykle se jedná o zadavatele, kteří se chtějí spojit s konkrétní sportovní událostí. Příkladem může být injektáž České pojišťovny v průběhu dostihových závodů http://www.youtube.com/watch?v=9BK-hcJM1TI

9 Test Zakázaná reklama Zakomponování výrobku přímo do TV pořadu Uvedení sponzora pořadu před začátkem vysílání Co je to product placement?

10 Zdroje a citace Copyright (c) 2013 [Josef Kašpar] and its licensors (Corel). All rights reserved. NEUVEDEN. Media guru [online]. [cit. 30.3.2014]. Dostupný na WWW: http://www.mediaguru.cz/typy- medii/televize/formaty/http://www.mediaguru.cz/typy- medii/televize/formaty/


Stáhnout ppt "Formáty TV reklamy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády 777 399 01 Milevsko www.issou-milevsko.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google