Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich vlastnosti TémaSíla Název VY_32_INOVACE_14_24_sila Určení7. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoČerven 2013 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák si rozšíří poznatky s 6. ročníku o fyzikální veličině síla.

2 Síla Síla je fyzikální veličina, kterou užíváme k popisu vzájemného působení těles. Síla může těleso:  deformovat,  uvést z klidu do pohybu,  zastavit ho,  zrychlit,  zpomalit  nebo změnit směr pohybu. Všechny tyto účinky můžeme shrnout do dvou skupin: deformace a změna pohybu. Všechny tyto účinky můžeme shrnout do dvou skupin: deformace a změna pohybu.

3 Síla  Zkusme působit stále stejnou silou např. na pouzdro, ale z různých směrů a v různých místech.  Účinky síly závisí nejen na její velikosti, ale také na směru síly a jejím působišti. Sílu označujeme F a její jednotkou je 1 newton (N). Dalšími jednotkami jsou 1 kN = 1000 N a 1 MN = 1000 000 N. Síla je určena velikostí (číselnou hodnotou) a směrem, ve kterém síla působí. Bod, ve kterém síla působí, se nazývá působiště síly.

4 Síla Pro znázornění síly je vhodná šipka = orientovaná úsečka. velikost síly velikost síly směr působení síly směr působení síly působiště síly působiště síly

5 Síla Postup při grafickém znázorňování síly: 1.Zvolíme měřítko, např. 1 N odpovídá 5 mm. 2.Nakreslíme přímku = nositelku síly v jejímž směru síla působí. 3.N přímce označíme působiště. 4.Od působiště naneseme úsečku odpovídající velikosti síly, např. 6 N odpovídá 30 mm. 5.Můžeme vyznačit úseky dopovídající jednotkové síle. F = 6 N F = 6 N

6 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 80-7238-431-7. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-05-05]. Dostupné z: http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com Síla


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich."

Podobné prezentace


Reklamy Google