Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Čas nezastavíš Výchova k občanství 6. ročník ZŠ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Čas nezastavíš Výchova k občanství 6. ročník ZŠ"— Transkript prezentace:

1 Čas nezastavíš Výchova k občanství 6. ročník ZŠ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Čas nezastavíš Výchova k občanství 6. ročník ZŠ

2 Co je to? Stojí buk uprostřed luk na tom buku dvanáct suků,
v každém suku třicet ptáků, a každý pták jinak zpívá.

3 Čas Život našich dávných předků byl řízen přírodními zákony. Naši předkové sledovali tah ptáků na obloze a ryb ve vodách, lovci táhli za zvěří, která se stěhovala za potravou. Zemědělci nesměli zmeškat čas setí a pak sklizně. Proto si vytvářeli první kalendáře, které sledovaly jejich práci. Bez kalendáře a hodin si dnes život nedovedeme představit.

4 Hodiny sluneční kyvadlové přesýpací svíčkové vodní náramkové kapesní
budík digitální

5 Jak vzniklo slovo kalendář
Latinské slovo calendarium znamenalo knihu, do níž zapisovali římští bankéři jména věřitelů, dlužné sumy peněz a datum splatnosti. Splatnost dluhu byla obyčejně k počátku určitého měsíce, čili ke „kalendě“. Průvodcem roku se stal calendarius, který obsahoval jména svátků, údaje o obřadech, trzích i zmínky o počasí a dobu, kdy byly otevřeny úřady. Římský kalendář se ale neshodoval se skutečným rokem.

6 Juliánský a gregoriánský kalendář
Gaius Julius Caesar zavedl rok s 365 dny a každý čtvrtý rok ustanovil jako přestupný = juliánský kalendář. Tento kalendář měl své chyby (např. nejednotný počátek roku…) Nápravu zjednal v 16. století papež Řehoř XIII. Mluvíme o gregoriánském kalendáři, který používáme dodnes.

7 Počítejte 365+1/4 = 1 rok 4x1/4 = 1 den 1krát za 4 roky 366 dní
366. den = 29. únor 2000, 2004, 2008, 2012… = tzv. přestupné roky

8 Čas nezastavíš 6. ročník ZŠ
Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional Internet obrázky z internetu Autor: Mgr. Květa Jeníčková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Čas nezastavíš Výchova k občanství 6. ročník ZŠ"

Podobné prezentace


Reklamy Google