Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

STROMY V SUCHÉM DOLE 2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "STROMY V SUCHÉM DOLE 2008."— Transkript prezentace:

1 STROMY V SUCHÉM DOLE 2008

2 JAK JSME TVOŘILI NOVÝ KALENDÁŘ 2008
Chodíte také kolem a pozorujete krásu naší přírody? Obzvláště nyní na jaře, kdy se stromy tak krásně rozpučely a rozkvetly tolika květy? My, děti, pozorujeme okolní památné a staré stromy už delší dobu a jejich výjimečnost nás vedla k myšlence vytvořit z dokumentace této práce dětský kalendář 2008.

3 JAK JSME TVOŘILI NOVÝ KALENDÁŘ
Zajisté by se dalo shromáždit mnohem více námětů, fotografií než omezený prostor ročního kalendáře. Chtěli jsme však, aby nám připomínal naše zážitky, zkušenosti a nové vědomosti o stromech . Společně jsme: malovali, vytvářeli perokresby, lepili, skládali stromy, promítali si obrázky, besedovali se členy správy CHKO, navštívili řadu parků, skládali básničky o stromech.

4 JAK JSME TVOŘILI NOVÝ KALENDÁŘ
Cílem bylo, aby si každý z nás po celý rok mohl řadu pěkných stromů v okolí připomenout tím, že si jednobarevný náčrt stromu sami barevně doplníme podle své fantazie. Předpokládaný rozsah tisku je 100 ks a bude sloužit nejen dětem ve škole v roce 2008, ale i jako propagační materiál školy a obce.

5 JAK JSME TVOŘILI NOVÝ KALENDÁŘ
Být jako on, nemyslet na dějiny. Být jako on, jen vrůstat do krajiny. Prorůstat zem a do hlubin se nořit. Dát trávě stín a své nebe si stvořit. Tam v korunách se člověku dech zatají. Tam v korunách se člověk a strom potkají. Tam v korunách má člověk nebe na dosah. Tam v korunách, tam člověk ztrácí z času strach.

6 Stromy v okolní přírodě

7 Návštěva broumovské klášterní zahrady 28.3.2007

8 Lesy a stromy okolí Suchodola

9 Akce v lese pro děti 2006 – branný závod s polskou účastí

10 A CO ŘÍCI O STROMECH NA ZÁVĚR
Kořeny. Jak málo jsme se jim věnovali. Vždyť přece nejsou vidět. Co kdyby i lidé měli kořeny jako stromy? Co kdybychom byli vrostlí do země od narození do smrti? Být vrostlí bez pohybu na jednom místě... A přece své kořeny máme! Oč míň jsou vidět, o to jsou pevnější. Jsme vrostlí do země, v níž jsme se narodili, do kultury, v níž jsme vyrostli, do hodnot, v nichž nás vychovali, do přátel, které jsme během života potkali. Náš kořenový systém je ještě složitější než kořeny stromů. Sahá od rodiny až po národ. Jsme stejní jako stromy. Vkořeněni do země, z níž pocházíme, do její kultury a tradic. Spojeni s domovem.

11 Milý člověče! Jsem dárcem tepla ve tvém krbu za chladných nocí v zimě, jsem dárcem přívětivého chládku v žáru letního slunce. Já jsem dal trámoví tvému obydlí a desku tvému stolu. Ze mne je lože, do kterého uleháš, i kleč tvého rádla. Já jsem dodal topůrko do tvé sekery a branku tvého plotu. Ze mne je dřevo tvé kolébky i tvé rakve. Jsem tím, čím pro blahobyt je chléb a pro krásu kvítko. Slyš tedy mou prosbu: NEPUSTOŠ MĚ!

12


Stáhnout ppt "STROMY V SUCHÉM DOLE 2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google