Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných"— Transkript prezentace:

1

2 Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných
- při šíření světla v prostředích, na jejich rozhraních, - při vzájmném působení světla a látky, studuje podstatu světla. Světelný zdroj: je každé těleso, které vysílá světlo. Světelné zdroje: - přirozené (Slunce a další hvězdy) - umělé (žárovky, zářivky).

3 Optické prostředí může být:
- je každé prostředí, kterým se světlo šíří. Optické prostředí může být: 1. průhledné, Průhledné prostředí světlo propouští bez podstatného zeslabení, přes toto prostředí vidíme.

4 Optické prostředí může být:
- je každé prostředí, kterým se světlo šíří. Optické prostředí může být: 1. průhledné, 2. neprůhledné, Neprůhledné prostředí světlo nepropouští, pohlcuje ho, nebo odráží.

5 Optické prostředí může být:
- je každé prostředí, kterým se světlo šíří. Optické prostředí může být: 1. průhledné, 2. neprůhledné, 3. průsvitné. Průsvitné prostředí světlo propouští, ale rozptyluje ho všemi směry.

6 Za jak dlouho dopadne světlo ze Slunce na Zemi, jestliže průměrná vzdálenost Země od Slunce je km? t=498 s = 8 min 18 s

7 Základní principy šíření světla:
1. Princip přímočarého šíření světla Z Ve stejnorodém optickém prostředí se světlo šíří pří- močaře.

8 Základní principy šíření světla:
2. Princip nezávislosti chodu světelných paprsků Pokud se světelné paprsky protínají, neovlivňují se a postupují prostředím nezávisle jeden na druhém.

9 Základní principy šíření světla:
3. Princip záměnnosti chodu světelného paprsku A B Po stejné trajektorii může světlo projít oběma směry.

10 Základní principy šíření světla:
4. Princip konstantní rychlosti světla ve vakuu Rychlost světla ve vakuu je univerzální konstanta. c = m.s-1 c = m.s-1 c = km.s-1 V jiných prostředích závisí rychlost světla na fyzikálních vlastnostech prostředí (např. teplotě, tlaku, druhu látky).

11 Svisle postavená tyč 1,5 m vysoká vrhá stín 2 m dlouhý
Svisle postavená tyč 1,5 m vysoká vrhá stín 2 m dlouhý. Tovární komín vrhá ve stejném čase stín dlouhý 50 m. Jak je komín vysoký? h= 37,5 m


Stáhnout ppt "Optika je věda, která zkoumá zákonitosti světelných"

Podobné prezentace


Reklamy Google