Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď."— Transkript prezentace:

1 Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď - zadeček Mravenci mohou vytvářet několik kast, základními kastami jsou: - královna - samec - dělnice - vojáci (Velké dělnice s neobvykle vyvinutými kusadly) Jednotlivé kasty se navzájem liší velikostí a tvarem těla. Do roku 2009 bylo na světě objeveno druhů. Běžný mravenec lesní se dožívá věku 7 až 10 let. Královny některých druhů mohou žít déle než 20 let.

2 Komunikace mravenců Nejdůležitějším komunikačním prvkem mravenců jsou mravenčí pachy. Pachovou výhodou je jednoduchost orientace v prostoru. Naopak nevýhodou je poměrně snadné napadení mravenišť parazity , kteří dokážou napodobit mravenčí pach i když mravencům nejsou vůbec podobní. Velmi častými parazity jsou mravenci jiného druhu. Pro mravence je také jako komunikační prosředek důležitý dotek tykadly. Mravenci také užívají chuť a cvrkot. Zrak u mravenců nemá skoro žádný význam.

3 Založení kolonie Novou kolonii zakládá královna.
Po opuštění hnízda mravenci provádějí tak zvaný svatební let při čemž dochází k oplodnění královny. Mravenčí samečci pár dní po svatebním letu zahynou. Královna si najde vhodné místo k založení hnízda a vybuduje jednoduché mraveniště. Poté vychovává první generaci dělnic. Poté se královna stará už jen o kladení vajíček a dělnice zařizují zbytek.

4 Souboje kolonií Mravenci jsou jedním z nejagresivnějších tvorů v živočišné říši. Životy kolonií tvoří neustálé výpady na cizí území a souboje s ostatními koloniemi o potravu a území. Některé druhy mravenců mají dokonce i válečníky, což jsou velké a silné dělnice, které v době míru nevykonávají žádnou činnost a čekají, až budou zapotřebí. Výsledky boje jsou až na výjimky jen vytlačení poražené kolonie z teritoria.K vyhlazení kolonie dochází jen výjimečně. Hlavními zbraněmi mravenců jsou kusadla a jed. Nejčastěji však nevítězí nejpočetnější nebo nejsilnější kolonie, ale ta s nejlepší komunikací a spolupráci. Mravenci během bojů mají mnohé strategické tahy např.: - odříznutí od zdroje potravy - napadání dělnic nosících potravu - znemožněni návratu jedincům zpět do mraveniště - ucpání východu z mraveniště - prokopávání chodeb do cizí líhně A mnoho dalších.

5 Mraveniště Mraveniště je hnízdo mravenců.Je to umělecké dílo, které má sloužit k: - ochrana před predátory a počasím - uskladnění potravy - výchova potomstva Mravenišť jsou různé druhy od primitivního hnízda až po dokonalé a vypracované stavby. Hlavní funkce mraveniště je termoregulace, která je důležitá pro správný růst potomstva. Uvnitř mraveniště se nacházejí zásobárny s potravou. Část hnízda je schována pod povrchem kde mravenci nachází útočiště před predátory.

6 Zdroje Dekuji za pozornost. Miroslav Střelec 1.L 17.11.2012
Dekuji za pozornost Miroslav Střelec 1.L


Stáhnout ppt "Mravenci Mravenci jsou drobný blanokřídlý hmyz s velikostí od několika milimetrů po několik centimetrů. Jejich tělo tvoří oddělené části: - hlava - hruď."

Podobné prezentace


Reklamy Google