Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Obp.1.03 Nákup zboží do prodejny – 1.část Vytvořeno:11.09.2013 Ověřeno: 16.09.2013 Třída: PRO2, ŘU2, PV1, PRO1

2 Nákup zboží do prodejny – 1. část Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět:Obchodní provoz Ročník:1.,2. Autor:Yvona Baboráková Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:nákup zboží, objednávky zboží, účelné zásoby zboží Anotace: Materiál je určen k seznámení se s první maloobchodní operací a podmínkami nákupu zboží u dodavatelů.

3 1. Nákup zboží - příprava Účelný nákup je podmínkou úspěšného prodeje. Aby prodejna mohla plynule uspokojovat potřeby a požadavky spotřebitelů, musí udržovat nutné zásoby zboží v požadované: struktuře, množství, jakosti a čase

4 Podmínky pro správný nákup zboží u dodavatelů sledování pohybu zboží v prodejně sledování vývoje situace na trhu sledování výsledků výzkumu spotřebitelské poptávky dodržování termínů pro včasné objednávky zboží

5 Sledování pohybu zboží v prodejně Zjištění skutečného stavu zásob v prodejně: -- nízké zásoby zboží --> neuspokojení poptávky a ztráta zákazníků -- vysoké zásoby zboží (nadnormativní) --> ztráta pro prodejnu - znehodnocení, odmódnění zboží --> snižování cen, výprodeje

6 Sledování spotřebitelské poptávky Vývoj spotřebitelské poptávky se sleduje podle druhů prodaného zboží, podle neuspokojených požadavků spotřebitelů, i podle jejich zvláštních přání týkajících se úpravy a kvality zboží.

7 Dodržování termínů objednávání zboží Včasné předkládání a zpracování objednávek – možno nakupovat u tuzemských (např.: drobných pěstitelů zemědělských výrobků- zajištění výživy obyvatelstva) i zahraničních dodavatelů tzv. z dovozu - certifikace (osvědčení), postup při celním odbavení, pojištění zboží

8 Kontrolní otázky 1.Napište podmínky pro správný nákup zboží od dodavatelů do prodejny. 2.Kde je možné nakupovat zboží do prodejny?

9 Správné odpovědi 1.Sledování pohybu zboží v prodejně, vývoje situace na trhu a výsledků výzkumu spotřebitelské poptávky, dodržování termínů pro včasné objednávky zbož.í 2.U tuzemských i zahraničních dodavatelů tzv. z dovozu.

10 Použité zdroje htp:// sovapo.wbs.cz/1-P-OCL-Obchodni-operace-v- prodejne.html‎ NOVOTNÝ, Mojmír. Obchodní provoz pro střední odborná učiliště. 1.vyd.Fortuna, 2003, ISBN 80-7168- 845-2. Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google