Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Schengenská smlouva znamená: Společná vízová politika zavedení účinných kontrol na svých vnějších hranicích Vnitřní hranice z hlediska pohybu osob a zboží.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Schengenská smlouva znamená: Společná vízová politika zavedení účinných kontrol na svých vnějších hranicích Vnitřní hranice z hlediska pohybu osob a zboží."— Transkript prezentace:

1

2 Schengenská smlouva znamená: Společná vízová politika zavedení účinných kontrol na svých vnějších hranicích Vnitřní hranice z hlediska pohybu osob a zboží de facto neexistujíde facto

3 Země Schengenské úmluvy

4 Zahraniční obchod Nedílná součást ekonomiky zajišťující výměnu zboží mezi zeměmi. Pro ČR velmi důležitý: -Více než ½ vytvořeného produktu vyvážíme -Chybí nám strategické suroviny (DOVOZ) Po roce 1990 prodělal změny - poklesl vývoz strojírenských výrobků a spotřebního zboží - vzrostl vývoz surovin a materiálu a energie (tedy zboží s nízkou přidanou hodnotou - orientace na západní země (a Slovensko)

5 Bilance zahraničního obchodu (saldo) - kladná (vývoz>dovoz) - záporná (vývoz<dovoz) - vyrovnaná(dovoz vývoz)

6 Vývoj zahraničního obchodu 1993 - 2007

7 Obchodní bilance podle druhu výrobků v roce 1993 a 2007

8 Vývoj bilance se stroji a dopravními prostředky celkem a se silničními vozidly v letech 1993 - 2007

9 Nejvýznamnější vývozní partneři ČR v roce 1993 a 2007 9

10 Nejvýznamnější dovozní partneři ČR v roce 1993 a 2007 10

11 Bilance zahranič.obchodu v r. 2008 - 9 podle druhů zboží

12 Obchodní partneři ČR

13

14 Kontrolní otázky: 1)Jaký význam má zahraniční obchod pro ČR? 2)Jací jsou nejvýznamnější obchodní partneři s ČR vývozní a dovozní? 3)Které zboží dovážíme a které vyvážíme? 4) Jaká je tendence obratu zahraničního obchodu? 5)Co je pozitivního a negativního na struktuře obchodovaného zboží ČR? Jaké je tvoje doporučení pro ČR výhodný budoucí vývoj? 6)Se kterým ekonomickým seskupením nejvíce obchodujeme? 7)V jakých jednotkách se měří objem zahr.obchodu? 8)Jak se promítne do ekonomiky stav,kdy ceny dovážených výrobků klesají a naše vývozní rostou? 9)Jak ovlivňuje zahr. obchod kurz koruny?


Stáhnout ppt "Schengenská smlouva znamená: Společná vízová politika zavedení účinných kontrol na svých vnějších hranicích Vnitřní hranice z hlediska pohybu osob a zboží."

Podobné prezentace


Reklamy Google