Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Právní normy upravující celnictví

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Právní normy upravující celnictví"— Transkript prezentace:

1 Právní normy upravující celnictví

2 Právní normy, které upravují celnictví členíme na:
1. Právní normy ČR 2. Právní normy EU

3 Právní normy ČR Právní normy ČR, stejně tak jako právní normy ostatních členských států EU jsou podřízeny právním normám EU, nejdůležitějšími právními normami ČR v oblasti celnictví jsou Celní zákon a Zákon o celní správě.

4 Celní zákon (Zákon č. 13/1993 Sb. s novelizacemi a doplň. zákony)
Celní zákon vytyčuje práva a povinnosti fyzických a právnických osob a celních orgánů při celní kontrole, stanovuje formy zajištění celního dluhu, určuje sankce za porušení celních předpisů atd. doplňující zákony pak upravují např. nošení zbraní celníky, služební poměr celníků nebo doklady a jejich vyplňování.

5 Zákon o celní správě (Zákon č. 185/2004 Sb.)
Zákon vymezuje působnost jednotlivých celních orgánů v ČR a jejich organizaci.

6 Struktura celní správy
Celní správa je podřízena ministerstvu financí a jejím nejvyšším orgánem je Generální ředitelství cel. Dalšími orgány celní správy jsou celní ředitelství (8 v celé ČR) a jim podřízené celní úřady (celkem 54). Nejnižšími orgány celní správy jsou celní pobočky.

7 Právní normy EU Základními celními předpisy jsou v současné době:
Nařízení Rady č. 2912/1992 – Celní kodex, Celní sazebník (TARIC).

8 Celní kodex Celní kodex definuje clo a další poplatky, metodiku jejich vyměření a vybírání. Dále vymezuje celní území EU a základní celní pojmy.

9 Celní sazebník (TARIC)
Je základním nástrojem praktické realizace Celního kodexu, dochází v něm často ke změnám, proto je závazná jeho elektronická podoba na stránkách Evropské komise, obsahuje seznam zboží podle kombinované nomenklatury a jeho smyslem je označení zboží pomocí číselného kódu.

10 číselný kód je šestimístný, pro účely EU může být doplněn o další dvě místa a v případě potřeby může být rozšířen až na dvanáct míst, celní sazebník obsahuje také všeobecné celní sazby, smluvní celní sazby preferenční celní sazby a další ujednání.


Stáhnout ppt "Právní normy upravující celnictví"

Podobné prezentace


Reklamy Google