Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco."— Transkript prezentace:

1

2 * Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco se při koupi počítače zaměřujeme na hardware, je to především software, který určuje způsob použití počítače. Samozřejmě, že nárokům softwaru musí odpovídat i hardware. * Nadneseně můžeme o počítači bez softwaru říci, že to je pouze hromádka do sebe zapojených součástek, ale navenek nefunkčních. * Software je nedílnou součástí počítače!

3 * BIOS – basic input-output systém * stará se o úvodní otestování hardwaru * stará se o základní nakonfigurování hardware * stará se o zavedení operačního systému * Je uložen na základní desce ve flash paměti (dříve ROM, EEPROM) * V nynější době mají počítače tzv. duální BIOS (dvojitý) – druhý může být použit jako záložní nebo alternativní konfigurace PC * Jeho nastavení přenechte zkušeným uživatelům nebo správci IT (administrátor).

4 * Je zaveden BIOSem do paměti PC při startu počítače * Je to prostředník mezi uživatelem počítače a hardwarem a mezi aplikacemi * Umožňuje ovládání počítače * Přiděluje hardwarové prostředky aplikacím * Jedná se o velice složitý software a jeho vývoj trvá mnoho let * Nejpoužívanější operační systémy jsou: * Windows (placený) * Mac OS X (placený) * Linux (GNU licence)

5 * Aplikace je program, který umožňuje uživateli provádět na počítači činnost, pro kterou je počítač určen. * Příklady aplikačního software: * kancelářské aplikace (text. editor, tab. kalkulátor…) * grafické editory (úprava fotek a obrázků) * webové prohlížeče * IC – instant komunikátory (Skype, ICQ…) * hry * aplikace pro správu počítače (údržba a SW opravy) * antivirový software

6 * Samozřejmě, že ne! * Vývoj každého software něco stojí (lidské zdroje, technické vybavení, obchodní model…), proto je potřeba se zajímat o tzv. licenci, pod kterou je SW distribuován. * Příklady licencí: * Freeware – pro domácí uživatele zcela zdarma * Demo – funkčně omezené nebo dočasné užívání SW * Shareware – SW k vyzkoušení, ale pak se musí koupit * Adware – SW doplněn o reklamu, která se ukazuje během užívání softwaru (zdarma) * Použití software jiným způsobem než udává licence je porušením zákona!

7 * Autor: Petr Machálek * Vzdělávací oblast:Člověk a svět práce * Vzdělávací obor: Digitální technologie * Ročník: 9. * Období použití: 1. pololetí šk. roku * Vytvořeno: 25. 10. 2012 * Způsob použití: * DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva, žáci mají při výkladu k dispozici počítače k vyhledávání upřesňujících informací. * Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě.


Stáhnout ppt "* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco."

Podobné prezentace


Reklamy Google