Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."— Transkript prezentace:

1 Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu

2 Rozšiřující sloty u PC OB21-OP-EL-KONP-JANC-M-3-014

3 Sběrnice ISA  Sběrnice ISA (Industry Standard Architecture) je počítačová sběrnice pro rozšiřující karty, která byla vyvinuta firmou IBM v roce 1981.  Sběrnice ISA obsahovala adresovou část, která měla šířku 24 bitů a dokázala tedy adresovat až 16 MB paměti. Kromě paměti bylo možné obsluhovat maximálně 65535 vstupně/výstupních portů pomocí šestnáctibitové I/O sběrnice.  Datová část sběrnice měla šířku 16 bitů. Blokový přenos dat byl na počátku řešen tak, že řízení sběrnice převzalo externí zařízení. Později se využilo čtyř až osmi DMA kanálů.

4 Sběrnice ISA  Přenos dat probíhal přes synchronní protokol a oscilátor měl časovou základnu 70 ns, což odpovídá taktovací frekvenci 14,285 MHz.  Postupem času však byla na trhu ISA používající jednu z 5 základních frekvencí - 4,77 MHz, 8 MHz, 10 MHz, 12 MHz a 16 MHz.  V současné době se nové základní desky obsahující ISA sloty nevyrábějí.

5 ISA sloty Jeden 8bitový a pět 16bitových ISA slotů na základní desce

6 EISA (Extended ISA)  Jak název napovídá, jedná se o zdokonalení dřívějšího standardu ISA.  Je kompatibilní s ISA, stále však nízká frekvence.  Slot sběrnice je dvoupatrový (vytvořený ze starých ISA slotů), konfiguruje se programově.  Nedosáhla velkého rozšíření.

7 Sběrnice PCI  PCI (z anglického Peripheral Component Interconnect) nebo PCI Standard (v praxi se však téměř vždy zkracuje na PCI) je počítačová sběrnice pro připojení periferií k základní desce, která není omezená na platformu osobních počítačů PC.  Používá paralelní přenos dat (šířka 32 nebo 64 bitů) a je orientovaná na přenos zpráv místo přímé komunikace (anglicky message passing).  Od zbytku systému je oddělena pomocí PCI mostů, které zprostředkovávají komunikaci s připojenými kartami. V jednom počítači je jedna nebo i více nezávislých PCI sběrnic.

8 PCI sloty Pět 32bitových PCI rozšiřujících slotů na základní desce

9 Sběrnice PCI  Jejím prostřednictvím lze připojit následující periférie:  integrovaný obvod zabudovaný přímo do základní desky – označuje se jako planární zařízení,  rozšiřující karta, která se vsune do konektoru (soketu) sběrnice.

10 Rozšiřující karta PCI Typická 32 bitová PCI karta, v tomto případě SCSI adaptér od Adaptecu

11 Sběrnice PCI  Práce na PCI počaly v laboratořích Intel kolem roku 1990. PCI 1.0, která byla pouze specifikací na úrovni komponent, byla zveřejněna 22. června 1992. PCI 2.0, která první založila standard pro konektor a slot základní desky, byla uvolněna 30. dubna 1993. PCI 2.1 byla vydána 1. června 1995.  PCI se okamžitě začala používat v serverech, nahradila MCA a EISA sběrnici.  V osobních počítačích PCI pomalu nahrazovala VESA Local Bus (VLB) a na trh nijak výrazně nepronikla až do konce roku 1994, kdy se začala používat v osobních počítačích s procesorem Pentium.

12 Sběrnice PCI  Kolem roku 1996 VLB sběrnice téměř zanikla a výrobci začali používat PCI dokonce pro počítače s procesorem Intel 486.  EISA byla používána spolu s PCI až do roku 2000. Apple přijal PCI pro profesionální počítače Power Macintosh (nahradil tak NuBus) v roce 1995 a produktovou řadu Performa (náhrada LC PDS) v roce 1996.  Následné revize PCI přidaly nové vlastnosti a vylepšení výkonu, včetně standardu 66 MHz a 3,3 V, následně 133 MHz PCI-X standardu.

13 Sběrnice PCI  PCI-X 1.0b stejně tak jako PCI-X 2.0 jsou zpětně kompatibilní s některými PCI standardy.  Od uvedení sériového standardu PCI Express v roce 2004 výrobci základních desek začali snižovat množství PCI slotů ve prospěch nového standardu PCI-E.  Ačkoliv je stále běžné užívat obě rozhraní vedle sebe, klasická PCI bude pravděpodobně vytlačena v následujících letech.

14 Sběrnice PCI a standart PnP  V době, kdy v PC kralovala sběrnice ISA, bylo při přidání nové karty do systému nutné, aby její majitel nastavil nejprve kartu a pak stejně i její ovladač.  Zároveň bylo nutné, aby žádné dvě karty nebyly v konfliktu (nebyly nastaveny stejně nebo tak, že se jejich nastavení překrývalo).  Přidat do počítače kartu tak nebylo vůbec jednoduché.

15 Sběrnice PCI a standart PnP  Proto byl vyvinut standard PnP (Plug and Play), který umožňoval, aby karta byla jednoduše zasunuta do slotu a o zbytek se postaral sám počítač a operační systém.  Zpočátku nebylo toto rozšíření vždy zcela funkční a jeho podpora ze strany software byla také minimální.  PnP bylo firmou Intel zakomponováno přímo do PCI standardu a ve Windows 95 již byla přítomna i její systémová podpora.

16  Děkuji za pozornost  Ing. Ladislav Jančařík

17 Literatura  http://cs.wikipedia.org/wiki/ISA_(sběrnice)  http://cs.wikipedia.org/wiki/PCI_(sběrnice)


Stáhnout ppt "Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu."

Podobné prezentace


Reklamy Google