Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SADA č. X Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA X_ČJS, DUM 7 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Červenec Autor: Mgr. Pavel Pospíšil Stručná anotace: Prezentace slouží k seznámení s měsícem červencem. Ukazuje, k jakým dějům dochází v přírodě a jaké dny si připomínají lidé. Metodické zhodnocení: Pilotováno v 1.B Pavlem Pospíšilem. Tento digitální učební materiál je určen pro všechny ročníky 1.stupně. V prvním ročníku využíváme hlavně obrázky. Text čte, případně interpretuje učitel. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

2 Tištěné médium: Adam Adolf: Liturgický rok, Vyšehrad, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Benešová Daniela,Susa Jan: Rok v obrázcích a říkankách, fi BLUG, Praha 1995, 1.vydání, ISBN Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Jaro, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Léto, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Podzim, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN X Bestajovský Martin: Lidové obyčeje a nápady pro šikovné ruce – Zima, Computer Press, Brno 2004, 1.vydání, ISBN Kadlec Jaroslav a kolektiv: Bohemia sancta, Zvon,Praha 1990,2.vydání,ISBN X Hanzová Marie: Čteme dětem a s dětmi,Fortuna, Praha 1992, 1.vydání, ISBN Kleczek Josip: Naše souhvězdí, Albatros, Praha 1978, 2.vydání, Kolektiv: Malá československá encyklopedie – 5.díl, Academia, Praha 1987, 1.vydání, 02/ Kotulová Eva: Kalendář aneb kniha o věčnosti času, Nakladatelství Svoboda, Praha 1978, 1.vydání, Kovaříková Zuzana, Lyčková Viola: Pranostiky rokem krok za krokem, Albatros, Praha 2006, 1.vydání, ISBN Langhammerová Jiřina: Lidové zvyky, Nakladatelství Lidové noviny, Praha 2004, 1.vydání, ISBN Miller Ondřej, Tatíčková Irena: Rozum do kapsy, Albatros, Praha 2003, 1.vydání, ISBN Munzar Jan: Medardova kápě, Horizont, Praha 1986, 2.vydání, Pfleiderer Rudolf: Atributy světců, Unicornis, Praha 1992 Piťha Petr: Čechy a jejich svatí, Comdes, Praha 1999, 2.vydání, ISBN Profantová Zuzana: Dúha vodu pije, Tatran, Bratislava 1986, 1.vydání, Remešová Věra: Ikonografie a atributy svatých, Zvon, Praha 1991, 2.vydání, ISBN Robek Antonín, Urban Zdeněk :Svatý Petr seno seče, svatá Anna buchty peče aneb Česká pranostika,Arca JiMfa, Třebíč 1997,1.vydání, ISBN X Skružný Ludvík: Atributy, Městské muzeum v Čelákovicích, Čelákovice 1996, 1.vydání, ISBN Šottnerová Dagmar: Lidové tradice, Rubico, Olomouc 2009, 1.vydání, ISBN Toufar Pavel: Lidový rok na vsi a ve městě, leden – srpen, Akcent, Třebíč 2004, 1.vydání, ISBN Toufar Pavel: Lidový rok na vsi a ve městě, září – prosinec, Akcent, Třebíč 2004, 1.vydání, ISBN Vašků Zdeněk: Velký pranostikon, Academia, Praha 1998, 1.vydání, ISBN Vondruška Vlastimil: Církevní rok a lidové obyčeje, Dona, České Budějovice 1991, 1.vydání, ISBN Vondrušková Alena: České zvyky a obyčeje, Albatros, Praha 2004, 1.vydání, ISBN Vrána Karel a kol.: V jednom společenství, Vyšehrad,Praha 2009, 2.vydání-revidované, ISBN Schauber Vera, Schindler Hanns Michael, Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství Kostelní Vydří, Kostelní Vydří 1994, 1.vydání, ISBN Zíbrt Čeněk: Veselé chvíle v životě lidu českého, Vyšehrad, Praha 2006, 2.vydání, ISBN Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

3 Obrazový materiál: Borůvka [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Malina [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Déšť [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Pšenice [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Prokop [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Cyril a Metoděj [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Hus 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Hus 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Hus 3 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Markéta 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Markéta 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Žně [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Anna 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Anna 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Meruňka 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Meruňka 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Pospíšil

4 R O K aneb Vzácné svátky, krásné zvyky, příroda i pranostiky část sedmá Č E R V E N E C

5 Charakteristika měsíce
Asi ve dvou třetinách všech let je červenec nejteplejším měsícem roku. Přináší nejvíc dešťů i bouřek. Zrají maliny, borůvky, či meruňky a začínají žně. Nastává čas prázdnin a dovolených.

6 Pranostiky o měsíci červenci
Když dne ubývá, horka přibývá. Červenec zatopí, až obilí na poli praská. Slunce peče – déšť poteče. Červencové bouře mají tu moc, že obilí se neurodí dost. Co červenec neuvaří – srpen nedopeče.

7 4. 7. Prokop Svatý Prokop žil v Čechách na přelomu 10. a 11. století
4.7. Prokop Svatý Prokop žil v Čechách na přelomu 10. a 11. století. Stal se poustevníkem a později opatem sázavského kláštera. Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazován jako poustevník nebo opat (s mitrou a berlou). U nohou mu leží spoutaný ďábel. Pranostika Déšť na Prokopa – zmokne každá kopa. Zvyky Konaly se oblíbené prokopské poutě. Jinak byl dnešní den považován spíše za nešťastný a lidé se vyhýbali činnostem, ve kterých by se jim mohlo přihodit něco zlého.

8 5.7. státní svátek – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Oba světci žili v 9. století. Svatý Metoděj se stal biskupem. Předmět a historie svátku Připomínáme si soluňské bratry, kteří přišli jako misionáři v roce 863 na Velkou Moravu. Šířili zde novou (křesťanskou) víru a přinesli také slovanskou liturgii a písmo. Díky nim jsme se zařadili mezi civilizované evropské národy. Jejich svátek se do roku 1863 slavil 9. března. Nejčastější způsob zobrazování Cyril bývá zobrazován s knihou a Metoděj jako biskup (s mitrou a berlou). Pranostika ( Všechny se vztahují jen k 9. březnu.) Zvyky Konají se poutě. Nejslavnější bývá pouť velehradská. Nedaleko odtud totiž stával původní Velehrad – hlavní centrum Velké Moravy.

9 6.7. státní svátek – Den upálení mistra Jana Husa Mistr Jan Hus žil na přelomu 14. a 15. století. Stal se knězem, univerzitním učitelem a reformátorem církve. Předmět svátku Svátek připomíná Husovu mučednickou smrt. V tento den roku 1415 byl v Kostnici upálen za domnělé kacířství. Pranostika Na Mistra Jana z Husi obilí těžknou klasy.

10 13. 7. Markéta Svatá Markéta Antiochijská žila na přelomu 3. a 4
13.7. Markéta Svatá Markéta Antiochijská žila na přelomu 3. a 4. století a stala se mučednicí. Nejčastější způsob zobrazování Bývá zobrazována s drakem a korunou na hlavě. Pranostika Svatá Markyta hodila srp do žita. Zvyky V nížinách v tomto období začínají žně. Sklizeň obilí je pro rolníka vyvrcholením celoročního úsilí. Aby se všechno zvládlo, musela na poli pomáhat celá rodina. Děti navíc toho dne chodily po koledě.

11 ČERVENEC Voda hučí, lesy šumí, každý dělá to, co umí.
Jan Susa Voda hučí, lesy šumí, každý dělá to, co umí. Někdo sbírá jahody, někdo skáče do vody, někdo courá po lese, hříbky domů donese. Někdo na výlety chodí, někdo v potoce se brodí, zkrátka žádné starosti, jen prázdninové radosti. Posloucháme písně ptáků, slyšíme i cvrčky hrát, na sídlišti v paneláku není v létě o co stát. (Rok v obrázcích a říkankách)

12 Co jsme si zapamatovali Kdo se ukrývá pod otázkami?
Dokonči pranostiku: Co červenec neuvaří… Který český světec má v červenci svátek? Kdo to jsou slovanští věrozvěstové? Jaké povolání měl mistr Jan Hus? Který červencový den se chodívalo po koledě? S kým bývá zobrazována svatá Anna?

13 K o n e c


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu"

Podobné prezentace


Reklamy Google